Ochránci vypustí rybník Velký Pařezitý na Jihlavsku. Kvůli opravě

9. srpen 2018 14:00

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) nechá koncem léta vypustit rybník Velký Pařezitý poblíž Řásné na Jihlavsku kvůli opravě hráze. Sedmnáctihektarový rybník známý čistou vodou patří mezi oblíbená rekreační místa.

Podle agentury ale jeho hlavní hráz prosakuje a je v havarijním stavu. V opravě bude od letošního podzimu do září 2019. Informace poskytla Karolína Šůlová z AOPK.

„Víme, že oprava nebude pro lidi, kteří jsou zvyklí toto místo využívat k rekreaci, příjemná,“ uvedl v dřívější tiskové zprávě Pavel Trnka z oddělení péče o vodní ekosystémy agentury. V rybníku začne voda ubývat už tento měsíc, vypuštěn bude do konce září. Přes 400 metrů dlouhou hráz nebude možné v době opravy přecházet, agentura tam počítá i s kácením stromů.

Místní lidé z vypuštění rybníka radost nemají. „Nejde jenom o vodu na koupání, ale i o vodu, která pramení za Pařezitým rybníkem, která napájí náš vodovod,“ řekl ČTK starosta obce Řásná Miroslav Tomíšek. Uvedl, že rybník sice už byl vypuštěný i v minulosti a problémy nebyly, ale to nebylo tak sucho.

Rybník byl vybudován v 16. století, sloužil i jako zdroj vody pro město Telč. Je součástí stejnojmenné přírodní rezervace o rozloze 26 hektarů, která obsahuje také rašeliniště a mokřady. Přírodní rezervací byla tato oblast pod vrchem Javořice vyhlášena v roce 1984.

Rybník je v majetku státu, práce zaměřené na zvýšení stability jeho čelní hráze se dělaly už v 90. letech. Náklady na nynější opravy, které budou zahrnovat i úpravy bezpečnostních přelivů, budou včetně související inženýrské činnosti kolem 50 milionů korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio