Ochotníci z Velkého Meziříčí hrají v historické sýpce. Říkají si Špatně namíchaný bublifuk

3. květen 2022

Špatně namíchaný bublifuk. Tak se jmenuje spolek ochotníků ve Velkém Meziříčí. Svá představení nově hrají v historické sýpce nad zámkem.

„To je z jedné scénky s Pavlem Liškou,“ vysvětluje původ názvu spolku jeho principál Josef Marek. „Je to o těch bublifucích za socialismu. Uklonil se, naslinil si pusu a snažil se dělat bubliny,“ směje se. Soubor je složený z herců i neherců z Velkého Meziříčí a nejbližšího okolí. Počet členů se v průběhu let mění a pohybuje se od deseti do třiceti. 

Pohádky, komedie

V repertoáru má Špatně namíchaný bublifuk vesměs činohry. „Střídáme to. Buď hrajeme pohádku nebo nějakou komedii,“ říká principál. Po koronavirové pandemii ochotníci nazkoušeli pohádku s názvem Líný Kuba, holé neštěstí, a členové spolku si hraní doslova užívají. 

Potvrzuje to i sestra principála Kateřina Marková, která v pohádce hraje čarodějnici. „S mým hlasem není možno, abych hrála princeznu nebo křehoučkou vílu,“ směje se. 

Loutkoherec

Jedním z členů souboru je Pavel Pařízek, který ve Velkém Meziříčí hraje i loutkové divadlo. „V loutkovém divadle jsem schovaný, máme scénáře v ruce, nemusím se nic učit. Tady vylezu nakostýmovaný a co mám v hlavě, jde se mnou,“ vysvětluje rozdíl. 

„Já jsem nastoupil jako zvukař. Zjistili, že mé kvality jsou hodny tohoto souboru,“ dodává Dušan Čermák. 

Představení Líný Kuba, holé neštěstí je první, které Špatně namíchaný bublifuk hraje v horním patře historické sýpky. Jsou to netradiční ale velmi zajímavé prostory, které si ochotníci před generálkou sami vyklidili, vyčistili a upravili pro divadlo.

Spustit audio

Související