Ochotníci nejlépe zahrají premiéru. To ze sebe vydají všechno

11. březen 2014

V Jihlavě v areálu Psychiatrické nemocnice stojí Divadlo Na kopečku. První ochotnický divadelní soubor se tam usídlil už v roce 1945. Ten současný, který se jmenuje NaKop Tyjátr, zkouší a hraje od roku 2000. Nejnovější hra, kterou teď se souborem zkouší herec Horáckého divadla Petr Soumar, se jmenuje Celibát na dvorku.

"Já jsem vzešel z ochotnického prostředí, nemám hereckou školu. Splnil se mi sen, dělám profesionálního herce, ale baví mě režírovat ochotníky, baví mě s nimi dělat," říká herec a také režisér jihlavských ochotníků Petr Soumar.

"Ochotníci jsou skvělí, že na premiéře to vyšvihnou fantasticky, ale neudrží tu kvalitu dlouhodobě jako profesionálové. V tom je ale to kouzlo i úskalí," dodává režisér.

Už dvacet pět let hraje ochotnické divadlo Květa Přibylová. Pracuje ve zdravotnictví a vzpomíná, jak ji kdysi před lety oslovil pacient, jestli by nechtěla hrát princezny. V pohádkách už teď nehraje.

V poslední hře jí Petr Soumar přidělil roli domovnice. Doslova přiznává, že jí hru vybral na tělo. "Už jsme spolu dělali několikrát, takže vím, co Květa umí," dodává. A i herečka je zatím spokojená: "Já si myslím, že toto je moje parketa.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.