Ocelová rozhledna Císařský kámen u Liberce vyrostla na místě, odkud se rozhlížel už císař Josef II.

11. srpen 2021

Oblíbeným cílem výletů v Libereckém kraji jsou rozhledny a vyhlídky. Našli byste tam řadu kamenných rozhleden postavených na konci 19. a začátkem 20. století. Ale i spoustu nových ocelových rozhleden. Jedna z nich se nachází mezi Jabloncem nad Nisou a Libercem a stojí na vrchu známém jako Císařský kámen. Už roku 1778 se odtamtud rozhlížel císař Josef II. Nešlo ale o žádnou kratochvilnou činnost, císař dohlížel na opevňovací práce.

Do císařových návštěv, které údajně probíhaly v letech 1778 a 1779, se kopec nazýval Špičák a rakouská vojska ho obsadila kvůli nebezpečí, které hrozilo z Pruska v době války o dědictví bavorské. Císař prováděl inspekci ze žulové skály, ze které dodnes zbylo jen torzo. Podle historika Marka Řeháčka byla na skále vztyčena malá dřevěná vyhlídková konstrukce a okolní les byl vykácen. Dokonce se prý uvažovalo o vybudování jakési velké pevnosti. Každopádně zmíněnou konstrukci lze s nadsázkou považovat za první opravdovou Jizerskohorskou rozhlednu či vyhlídku.

Špičák byl v 19. století na počest v severních Čechách oblíbeného císaře přejmenován na Kaiserstein (Císařský vrch). Pojmenování Císařský kámen je spojené s umístěním pamětní mramorové desky na skále roku 1879. Ta je na místě dodnes.

Detail konstrukce rozhledny

Skutečná rozhledna na vrchu s ideálním výhledem vznikla mnohem později. Zpřístupněna byla až roku 2009. Dřevěná, dvacet metrů vysoká konstrukce ale dlouho nevydržela. Po necelých osmi letech byla v havarijním stavu. Následovalo uzavření a později i její odstranění. Od roku 2019 stojí na vrchu Císařský kámen rozhledna nová, kovová, o tři metry vyšší než byla ta původní.

Na rozhledně Císařský kámen to docela fouká. Je to díky tomu, že na vrcholu je jenom rozhledová plošina a není se tedy před větrem kam schovat. Ale zase je díky tomu výhled do krajiny opravdu kruhový a velice atraktivní. Vidět jsou obě města - Jablonec nad Nisou i Liberec, dále Jizerské hory a jejich rozhledny, samozřejmě Ještěd, ale i Bezděz, Český ráj a Trosky i Krkonoše.

Rozhledna Císařský kámen je volně přístupná po celý rok. Po zelené turistické značce tam dojdete z libereckého Vesce, z Vratislavic se tam dostanete po žluté. Pokud pojedete autem, hledejte osadu Milíře, část obce Rádlo na Jablonecku.

Spustit audio