Očekávání krize a nejistota na trzích. Cena zlata je nejvyšší za posledních šest let

13. srpen 2019

Zlato se od začátku srpna drží při hranici 1500 USD za trojskou unci. Nakupují ho jak centrální banky, tak drobní střadatelé. Pohnutky jsou u obou skupin stejné, vidí v něm pojistku proti hospodářské krizi.

Očekávání krize a nejistota na trzích jsou jednou z hlavních přícin růstu ceny zlata

V době, kdy se ekonomice nedaří, klesá s výkonem firem cena akcií a oproti tomu roste cena zlata. Táhne ji nahoru zvýšená poptávka lidí, kteří ve zlatu vidí bezpečný přístav,“ říká Lukáš Jokl ze společnosti Zlaťáky, která v Liberci obchoduje s investičním zlatem a stříbrem. Že jsou drahé kovy výsadou movitých investorů je podle něj mýtus. Zlaté slitky (běžně označované jako cihly) lze pořídit za cenu mezi jedním a dvěma tisíci korunami, mince pak zhruba od čtyř tisíc korun.

03523474.jpeg

Výhodou zlata v této podobě je jeho likvidita. Lidově řečeno, nakoupené mince a slitky lze velmi jednoduše opět zpeněžit. Nepotřebujete znalce jako v případě diamantů ani makléře jako v případě nemovitostí. Obchoduje se s nimi po celém světě.

V Česku se nejčastěni vyskytují slitky ze švýcarských rafinérií. Prodávají se s certifikátem pravosti, který je buď zatavený v obalu nebo přiložený volně k slitku. K mincím se certifikát nepřikládá, jejich původ garantují světové mincovny, které je razí ve velkých množstvích. Nejčastěji se u nás obchodují rakouské mince Wiener Philharmoniker a kanadské mince Maple Leaf. Pro investory jsou nejvýhodnější slitky a mince o hmotnosti jedné trojské unce. Nabízejí nejlepší poměr mezi cenou za gram kovu a likviditou. Pořídíte je v ceně cca 34 000 Kč.

Oproti zlatu cena stříbra spíše stagnuje

V době poslední hospodářské krize však dokázal během jediného roku tento kov vyrůst z 18,6 USD za trojskou unci v dubnu 2010 až na 48,5 USD za trojskou unci v dubnu 2011. Analytici se ani dnes neshodnou, které faktory za tehdejším enormním růstem stály a zda se může zopakovat. U stříbra lidé nakupují především mince. Jsou natolik oblíbené, že jsme jich od začátku roku na kusy prodali více než zlatých slitků a mincí dohromady. Jejich cena začíná zhruba na 470 Kč, uzavírá Jokl.

autor: David Hamr
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.