Obyvatelé Šlapanova na Havlíčkobrodsku musí zpětně doplatit za vodu. Kvůli čističce

9. listopad 2019 05:00

Každý obyvatel Šlapanova musí na úřad se sto padesáti korunami. Přesně tolik dělá doplatek za vodu, zpětně za letošní rok.

Obec musela přistoupit k tomuto kroku, jinak hrozí, že by vracela dotaci na stavbu čističky odpadních vod.

„Jako občan bych asi taky nadávala, ale je to 150 korun na osobu, což není zase tak hrozný,“ vysvětluje současnou situaci ve Šlapanově starostka Veronika Vyšinská.

650 korun ročně

Obyvatelé Šlapanova platí vodné a stočné paušálně. Každý stejnou částku. „Částku si odvíjíme od finanční analýzy, máme jí schválenou fondem životního prostředí, kvůli tomu, že jsme využili dotaci na čističku,“ dodala starostka.

Nutnost navýšení cen byla podle Veroniky Vyšinské překvapením i pro samotné vedení obce. „Nemůžu říct, že je to chyba bývalého zastupitelstva, protože tak jak oni to dostali, tak podle toho jeli a mně to jen předali. Teď se ukázalo, že nesplňujeme podmínky dotace, protože se musíme dostat na 90% ceny v analýze minimálně.“

Zpětný doplatek

Právě přepočítávání ceny je příčinou současného stavu, tedy že každý musí zpětně doplatit 150 korun.

Původně chtěla radnice zvýšit cenu vodného a stočného až od příštího roku, z částky by doplatili i rozdíl za rok 2019. Protože ale musí za letošek připravit monitorovací zprávu, kde by doplatek nebyl vidět, musela přistoupit ke kroku navýšení cen i za letošek a zpětného vybírání peněz od občanů.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související