Obyvatelé Růžené u Telče v říjnu k volbám nepůjdou. Nemají koho volit

7. srpen 2014
Zprávy z

Ve vesničce Růžená u Telče nebudou v říjnu volby. Registračnímu úřadu se totiž přihlásil se jen jeden kandidát, ale zastupitelů musí být alespoň sedm. Ministr vnitra proto jmenuje správce, kteří budou obec vést až do náhradních voleb v únoru příštího roku. V případě, že ani pak nebude dostatek kandidátů, může obec spadnout pod Třešť.

Je brzy ráno a o tom, že nebudou mít volby, obyvatelé Růžené ještě nemají ani tušení. Reakce se různí, zatímco jeden pán si musí dát panáka slivovice, některým je to úplně jedno.

„Já se starám o své. Ať tady bude Petr, nebo Pavel, mně to je fuk,“ říká oslovený muž. „Tak padneme k Třešti, to nevadí,“ přidává se starší žena.

Ve vesnici totiž nepanují přímo přátelské vztahy a to je podle současného nezávislého starosty Františka Trojana jeden z důvodů, proč k volbám letos nedojde.

„Nejsou tady mezi některými dobré vztahy. Starosta nezmůže naprosto nic, v zastupitelstvu musí být dobrá parta a musí nějakým způsobem spolupracovat. Jak to nejde, je zle,“ podotýká František Trojan.

Stávající starosta po 34 letech už kandidovat nechce. Věří ale, že náhradník se nakonec najde.

„Myslím, že až budou vyhlášené nové volby, tak se kandidátka určitě udělá, bez těch velkopusých, kteří jenom mluví a neudělají nic. Snad to dopadne dobře,“ neztrácí optimismus František Trojan.


Zvětšit mapu
autoři: dka , lam
Spustit audio