Obyvatele Jihlavska bude před povodněmi varovat rozhlas a sms zprávy

3. listopad 2011
Zprávy z

Lidé na Jihlavsku budou při povodních rychleji informováni. Vedení krajského města se rozhodlo vytvořit ve dvaceti čtyřech obcích takzvaná digitální protipovodňová opatření.

Před povodněmi budou lidé na Jihlavsku rychleji varováni. Zatímco teď toky kontrolují hasiči nebo policisté, za dva roky budou informace o zvyšující se hladině přenášeny digitálně za pomoci speciálních přístrojů. Ty budou podél jednotlivých toků. "V případě, že se začne hladina nebezpečně zvedat budou lidi varováni sms zprávami a místním rozhlasem," řekla Regionu vedoucí jihlavského odboru životního prostředí Katarína Ruschková.
Vedení Jihlavy si od celé novinky slibuje, že členové povodňových komisí budou daleko rychleji vědět, kde hrozí jaké nebezpečí a budou mít více času na řešení problému.
Digitální systém bude mít k dispozici dvacet čtyři obcí, kterými protékají potoky a řeky. Digitální protipovodňová opatření budou mít například Luka nad Jihlavou, Dvorce nebo Kostelec. Jde o místa, kde mají s velkou vodou nepříjemné zkušenosti z předchozích let. Nový systém by měl být v provozu do dvou let. Příští rok v dubnu se začne s jeho tvorbou.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio