Obyvatele Jemnice čeká na podzim referendum. Rozhodnou o výstavbě výkrmny a masokombinátu

8. červenec 2022 13:00

Obyvatele Jemnice čeká spolu s podzimními volbami i referendum o stavbě masokombinátu a velkovýkrmny drůbeže. Vedení města ho nařídil krajský soud. 

Pod petici požadující referendum v Jemnici se podepsal požadovaný počet místních obyvatel, výstavbu velkovýkrmny drůbeže a masokombinátu společnosti ZEOBS z holdingu RHEA jich navíc většina odmítla v anketě. 

Přesto jemničtí zastupitelé odmítli referendum vypsat. Teď jim to však nařídil soud. Radnice má na jeho uspořádání něco přes dva měsíce.

Rozhodnutí soudu

Aktivista ze spolku Dobrý život na Jemnicku Karel Stober rozhodnutí soudu kvituje. „To rozhodnutí vnímám tak, že zastupitelstvo referendum původně zamítlo nezákonně a že to bylo špatné rozhodnutí. Rozsudek vítáme a soud vyšel vstříc všem našim zásadním požadavkům a v ničem nedal a pravdu zastupitelům.“

Na uspořádání referenda teď má radnice v Jemnici něco přes dva měsíce. „Soud rozhodl, že to bude ke dni komunálních voleb. Budeme v té chvíli mít dvoje volby,“ řekl starosta Miloň Slabý. Radní se podle starosty vzdali opravných prostředků proti rozhodnutí soudu. „Rada rozhodla, že nebudeme podávat kasační stížnost, která by to zpochybnila.“

Otázky v referendu jsou formulované obecně a nastavují konkrétní výrobní limity. Pokud tak obyvatelé Jemnice rozhodnou, nebude tam možné v následujících dvou letech vystavět výkrmnu nebo masokombinát nejen uvedenou společností, ale ani žádnou jinou.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související