Obvykle přijede na zámek do Telče asi 100 tisíc turistů. Letos to bude polovina, odhaduje kastelán

1. červen 2020 06:10

Smíšené pocity zatím provázejí čerstvě rozběhlou turistickou sezonou. Už týden se smí navštěvovat památky, nebo si dát ve vnitřních prostorách restaurací jídlo.

Zatímco kastelán zámku v Telči je se zájmem návštěvníků spokojený, tamní restauratéři stále počítají ztráty.

Na zámku platí hygienická pravidla, i přesto byla víkendová návštěvnost zhruba stejně veliká jako v předchozích letech a mezi turisty se našli i cizinci. „Mám tady studenta z Koreje, Mexika a Spojených států,“ řekl Českému rozhlasu Jan Polák.

O polovinu méně turistů

Letošní sezónu bude podle kastelána Bohumila Norka slabší než obvykle. Přispěly k tomu také opravy zámku, kvůli kterým je otevřená jen jedna prohlídková trasa z původních tří.

„My stejně letos budeme mít z těch sto tisíc návštěvníků třeba polovinu,“ řekl kastelán Bohumil Norek. V historickém centru Telče se pohybuje méně lidí, než je obvyklé. „Když se tam člověk postaví, tak to vidí. Sezóna je tím ovlivněná, je nižší, uvidíme, jak se bude vyvíjet dál.“

Restaurace a hotely

Kdo zaznamenal úbytek návštěvníků nejvíce, to jsou místní podnikatelé v pohostinství a ubytování. „Měli jsme nasmlouvaných plno zájezdů, na tento rok jich bylo asi nejvíce. Všechno to zrušili. Byl to Tchaj-wan, Japonsko,“ říká za barem jedné z restaurací číšník Miroslav.

Podnikatelé doufají, že díru po cizincích částečně zacelí domácí klientela.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související