Obtěžující zápach a kouř z lihovaru u Chotěboře

20. únor 2008
Zblízka

Dvanáct minut po deváté hodině posloucháte dopolední Radiožurnál. Teď se vypravíme do Dobkova u Chotěboře na Havlíčkobrodsku, kde je zápach z lihovaru pro místní obyvatele takřka neúnosný. Stěžují si na černý dým, který stoupá z komína výrobny. Kritizují znečištěnou vodu. Inspektoři životního prostředí dali provozovateli lihovaru pokutu, ale už před dvěma lety. Od té doby je prý všechno v pořádku. Lidé žijící v bezprostřední blízkosti lihovaru to vidí ale jinak.

Marie FIŠEROVÁ:
Smrdí to tady hrozně, ten smrad, ten se nedá vůbec čuchat.

Milan KOPECKÝ:
Jsme v Dobkově poblíž Chotěboře u místního lihovaru, budovy pocházejí z druhé poloviny devatenáctého století a poslední čtyři roky, kdy tady podniká havlíčkobrodská společnost BSHB, jsou lidé neustále obtěžováni zápachem.

Marie FIŠEROVÁ:
Smrdí to třeba dvakrát, třikrát za den a nedají se otevřít ani okna.

Milan KOPECKÝ:
My tady stojíme s Marií Fišerovou dopoledne a sám musím konstatovat, že vzduch příliš čistý není a ještě před malou chvílí se výrazně kouřilo z komína.

Marie FIŠEROVÁ:
Když kouří komín, tak pak následně nato to smrtí.

Milan KOPECKÝ:
Zápach unikající z lihovaru ale není jediným problémem místních. Je to také podle nich znečištěná voda.

Marie FIŠEROVÁ:
Stojíme tady u toho potoka, když se podíváte, tak tady teče ta pěna, není to třeba jenom dneska, je to třeba třikrát, čtyřikrát do měsíce, se tady valí ta pěna dolů a stéká to do Břevnické nádrže.

Milan KOPECKÝ:
Problémy s čistotou vod šetří odbor životního prostředí Městského úřadu v Chotěboři. Slovo má pracovník odboru Miloš Bárta.

Miloš BÁRTA, pracovník odboru životního prostředí Městského úřadu v Chotěboři:
Na základě tohoto podnětu provede vodoprávní úřad v nejbližší době vodoprávní dozor, to znamená, že bude prověřovat zejména, zda nedochází k neoprávněnému vypouštění odpadních vod z Lihovaru Dobkov a zda předmětná nádrž, která je součástí provozu lihovaru, je řádně provozována.

Marie FIŠEROVÁ:
Nějakým větším způsobem se tady nic neřeší, ta voda prostě smrdí a páchne.

Milan KOPECKÝ:
Pojďme také do lihovaru, na místě se dozvídám, že majitel Stanislav Stehlík tady není. Volím proto spojení po telefonních linkách.

Stanislav STEHLÍK, majitel lihovaru:
Nevím, jestli lihovar smrdí, to bych snad ani netvrdil, udělali jsme teda komplet generálku kotelny a komína, smrad ani kouř do ovzduší nevypouštíme. Z jímek, do kterých vypouštíme oplachový vody z kádí, tak ty vyvážíme a ty jsou zaslepený.

Milan KOPECKÝ:
Říká majitel lihovaru Stanislav Stehlík. Na místě byli i pracovníci České inspekce životního prostředí. Pokračuje Hubert Kubala.

Hubert KUBALA, pracovník České inspekce životního prostředí:
Byla provedena kontrola kotelny, která slouží pro vytápění, technologie a ohřev technický páry pro potřeby lihovaru. Při kontrole nebyly zjištěny žádný nedostatky, bylo předloženo měření emisí, který prokázalo splnění emisních limitů. Otázka zápachu pro technologie lihovarů není zákonem řešená, pro provozy lihovarů se žádný zápach nesleduje, neměří, nemonitoruje.

Milan KOPECKÝ:
Lihovar tedy podle zákona nezapáchá, kouřící komín je v pořádku. Lidé v Dobkově se tak zřejmě vyššího životního standardu nedočkají.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mik
Spustit audio