OBRAZEM: Klášter v Želivě na Pelhřimovsku má za sebou opravy za 100 milionů korun

25. červenec 2018 06:10

V klášteře v Želivě se prakticky vytrvale něco opravuje. V posledních letech to byly velké investice do kostela a varhan uvnitř chrámu, řeholníci ale nezapomínají ani na vnitřní prostory přilehlých rozsáhlých budov.

„Klášter byl založen v roce 1139, během Husitských válek byl dvakrát vypleněn. Za komunismu byl klášter přeměněn na internační tábor, bylo tu vězněno 464 kněží a od roku 1955 tady fungovala psychiatrická léčebna,“ říká mezi dveřmi převor kláštera Tadeáš.

Klášter, Želiv

Klášter v Želivě patřící řádu Premonstrátů od začátku 90. let opravují. Činnosti za minulého režimu napáchaly v rozsáhlých budovách velké škody, všechno ale zničené nebylo. Nicméně řeholníci se snaží shánět peníze, do této chvíle proinvestovali téměř 100 milionů korun.

Hrob místního sládka

Ke klášteru patřil od 17. století také pivovar. Dnes je tato tradice obnovena, desítky let před tím se ale pivo nevařilo. „Tady je pochovaný sládek místního pivovaru se svou rodinou,“ upozorňuje převor Tadeáš a s úsměvem dodává: „Pivo je kalorický nápoj, alespoň v postní době se to hodilo.“

Klášter, Želiv

Chrám Narození Panny Marie

Další nemalé investice směřovaly do opatského chrámu. „Máme nový obětní stůl, opravené jsou menší oltáře, sochy a také máme nové varhany.“

Klášter, Želiv
autoři: Věra Hájková , mik