Obezita přispívá ke vzniku nemocí a týká se mladších ročníků, upozorňuje terapeutka

4. duben 2019 06:00

Obezita stojí za celou řadou nemocí, podle oslovených odborníků se týká stále mladších ročníků.

„Co se týče regulace hmotnosti, tak je úplně jedno jestli začínáte na běhacím páse, na crose nebo na stepru. V principu jde o to zvýšit tepovou frekvenci na takovou intenzitu, aby to vaše tělo začalo ty tuky spalovat. Což je o něco vyšší intenzita, než když jdete se psem na procházku, můžeme to přirovnat k rychlejší chůzi,“ radí, jak s obezitou zatočit majitelka jihlavského fitness klubu Double Drive Pavla Křížová.

I ona ze své praxe potvrzuje, že tloušťka je problém čím dál mladších ročníků.

Rodič – dítě

„Že by to vyloženě bylo jejich metabolismem, já jsem přesvědčená o tom, že to je návyky. Málokdy bych viděla u rodičů, kteří jsou aktivní, štíhlí a mají ve svém životě pohyb, tak málokdy je vidět, že by tito rodiče měli extrémně obézní dítě.“

Jednoduchá rovnice – příjem vs. výdej

Často však rodiče nechtějí věnovat dítěti čas a jít s ním cvičit. Ale to není jediný problém.

„Chybou obecně v populaci je lenost lidí, potom samozřejmě to, že oni se nechtějí hýbat nebo z nějakých důvodů nemohou hýbat. Pokud jíme vždycky hodně, tak to vždycky potom vede k nárůstu hmotnosti,“ vysvětluje nutriční terapeutka jihlavské nemocnice Jitka Turňová, která působí v ambulanci obezitologie.

„Obézních pacientů obecně velmi přibývá, co se týče u nás v ambulancích, tak by se mohlo jednat o padesáti procentní nárůst za posledních zhruba pět až sedm let. Obecně se dá říct, že obezita stojí za vznikem až osmdesáti procent onemocnění vůbec, a to veškerých onemocnění, včetně třeba rakoviny nebo celého metabolického syndromu,“ upozorňuje Turňová s tím, že rozhodující je vždy energetická hodnota dané potraviny. Dospělému člověku stačí kolem osmi a půl tisíce kilojoulů. A není nutné jíst vždy takzvané zdravé potraviny.

Tlačenka, vločky, müsli

„Když bychom si dali k snídani deset deka tlačenky a k tomu plátek chleba, tak se můžeme energeticky dostat na zhruba 1500 kilojoulů, což odpovídá energetické hodnotě zhruba 100 gramů müsli. Jestliže někdo konzumuje velké množství pro někoho takzvaně zdravých potravin, je tam velká energetická hodnota. Potom bude stát za vznikem obezity úplně stejně.“

Podle statistiky trpí v Česku téměř každý druhý člověk nadváhou. Každého čtvrtého pak trápí některý typ obezity.

autoři: Zuzana Dudášová , mik
Spustit audio