Obec Arnolec na Jihlavsku zpevnila hráz rybníka poškozenou bobry

21. září 2019 05:00

Obec Arnolec na Jihlavsku díky dotaci zpevnila hráz rybníka, již narušili bobři evropští. Hráz protékala, rybník byl poloprázdný, řekl médiím starosta Ladislav Fiala.

Oprava stála okolo půl milionu korun, peníze z operačního programu Životní prostředí pokryly náklady asi z 90 procent. Další rybník v této lokalitě plánuje opravit Lesní družstvo obcí v Měříně.

Rybník V Sečích u Arnolce je webu ministerstva pro místní rozvoj první z kaskády tří rybníků na Kouteckém potoce. Hráz podle starosty nechala obec opravit loni na podzim, dělnici ji zpevnili kovovými sítěmi a kameny. Projekt obec dokončila letos. „Jsou to starosti a peníze navíc,“ řekl Fiala.

Před několika lety

Bobři se u obce podle starosty objevili před několika lety. Podmínky v okolí rybníka ale mění i kvůli kůrovcové kalamitě, obecní les tam je už skoro vykácený.

Na rybníku měřínského lesního družstva v této lokalitě podle prokuristy Pavla Bambuly také působili bobři, káceli stromy a poškodili hráz. „Ale řekl bych, že tam ta činnost v poslední době utichá,“ uvedl.

Zaplavená silnice

U Měřína na Žďársku vzdáleného od Arnolce jen několik kilometrů se před několika lety kvůli bobří hrázi zaplavovala silnice, podle starosty Jiřího Servíta to silničáři vyřešili a problémy přestaly.

Bobři tam žijí u rybníka Polovec, ale drží se spíš u přítoku a do hráze se zatím nepustili. „Tam je bažina, takže to v podstatě necháváme na přírodě,“ uvedl.

Za škody způsobené bobry mohou hospodáři žádat stát o náhradu. Na Vysočině byly zatím podle krajských statistik vyplaceny tři v celkové výši 161.500 korun. První platba byla v roce 2011, poslední loni. Za škody přičítané vydrám bylo minulý rok na Vysočině 73 žadatelům vyplaceno přes 2,3 milionu korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio