Obchody na vesnicích mají existenční problémy, někde je proto zavřou

4. květen 2016
Zprávy z

Obchody potravin nebo smíšeného zboží na vesnicích mají už roky existenční problémy. Situace je ale stále kritičtější a na mnoha místech je jejich provozovatelé definitivně zavřou. Jde o samostatné krámky podnikatelů, ale i prodejny ze sítí, například družstvo COOP. Někde se tak stane i přesto, že sama obec prodej podporuje.

Petrovice, Babice, Slavíkovice na Třebíčsku, Keřkov a Stříbrné Hory na Havlíčkobrodsku. Všude tam provozuje prodejny družstvo COOP, kterému se ale nevyplatí, dodává předseda Vladimír Stehno: „V současné době tlaku na mzdy a na další zvyšování nákladů se ty prodejny dostávají do nereálného života. My jsme taky svobodní podnikatelé a můžeme tu činnosti ukončit. Ať si to obec zajistí sama.“

30 tisíc měsíčně od obce

Ve Stříbrných Horách, na cestě z Havlíčkova Brodu do Přibyslavi, je také malá prodejna spotřebního družstva. To chtělo po obci 30 tisíc měsíčně, zastupitelé ale odmítli. Starostka Jana Pazderková (KDU-ČSL) i přesto věří v dohodu: „Naší snahou samozřejmě je prodejnu zachovat. Je využívána občany, také mateřská školka tam denně nakupuje čerstvé potraviny a já věřím, že toto jednání dopadne ve prospěch obou stran,“ dodává starostka.

Vesnická prodejna, Kalhov

Obec odpustí nájem

V Kalhově u Větrného Jeníkova na Jihlavsku provozuje vesnický krámek Igor Biedermann. Obec mu odpouští nájem, to ale nestačí. „Ta obec, aby podpořila obchod, tak je nájem zadarmo, což hodně pomohlo, mohu zaplatit prodavačku. O konci ale začínám přemýšlet. Ono vás to dožene, když měsíce do něčeho cpete svoje peníze. Není to jednoduché.“

Do některých obcí zajíždí i pojízdná prodejna a patrně zastaví i tam, kde dříve nebo později obchůdek jeho provozovatel zavře.

Vesnická prodejna
autoři: mik , ost , Hana Mikulincová
Spustit audio