Obchodování s Velkou Británií podle některých firem z Vysočiny ztěžuje nejistota

31. leden 2020 06:00

Obchodování s Velkou Británií podle firem na Vysočině, které oslovila agentura ČTK, pořád zatěžuje nejistota daná tím, že zatím nejsou známá nová obchodní pravidla.

Některým podnikům v poslední době ubyly zakázky od britských zákazníků. Británie sice opustí Evropskou unii 31. ledna, ale do konce roku pak bude trvat takzvané přechodné období, během něhož bude Londýn s Bruselem jednat o budoucích vztazích.

Ochlazení vztahů

Podnik Dvořák - svahové sekačky z Pohledu u Havlíčkova Brodu zaznamenal lehké ochlazení obchodních vztahů s britskými partnery už v minulém roce. „Což jsme přičítali nejistotě spojené s brexitem,“ řekl majitel společnosti Lubomír Dvořák.

Doplnil, že nižší byly tentokrát z Británie i objednávky strojů pro předzásobení letního trhu, které se vyrábí přes zimu. „Asi tím 31. lednem dojde k nějakému zlomu a pak se to začne celkově všechno řešit,“ přepokládá Dvořák.

Pivovar

Humpolecký Rodinný pivovar Bernard dodal v minulém roce na britský trh skoro 1800 hektolitrů piva. „Po realizaci odchodu Velké Británie k 31. lednu z EU má nastat přechodové období do konce roku. Po tuto dobu by nemělo dojít k zásadní změně podmínek obchodu,“ sdělil mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

Výstav piva Bernard byl loni od ledna do konce září 308.340 hektolitrů, výsledky za celý rok zatím podnik nezveřejnil.

Strojírna

„Na základě aktuálně dostupných informací nejsme v tuto chvíli brexitem nijak ohroženi, protože bude případně fungovat takzvané přechodné období,“ řekl za První brněnskou strojírnu (PBS) ve Velké Bíteši ředitel centrálního nákupu Karel Jaroměřský. Podnik, který je zaměřený na dodávky pro letecký a energetický průmysl, zatím kvůli brexitu zvažoval kritické scénáře pro případ, kdyby se třeba zboží zdrželo na hranicích nebo kdyby dodavatel zdražoval.

„V našem zájmu nicméně stále je brát zboží z Velké Británie, protože například v oblasti slévárenství jsou tamní dodavatelé kvalitativně na vysoké úrovni a logisticky blízko,“ uvedl Jaroměřský. Firma se zhruba 700 zaměstnanci je součástí holdingu PBS Group. Za rok 2018 vykázala tržby 1,3 miliardy korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio