Obchodní domy s módou pro ni nejsou konkurencí, její zákaznice chtějí originalitu a stále častěji se vracejí

31. leden 2023

Módní návrhář musí být tak trochu i psycholog. Někdy je zákaznicím potřeba vysvětlit, že šaty, které viděly na modelce, pro ně nejsou vhodné. Když zvolí jiný střih, můžou vypadat ještě lépe. I to zmínila v rozhovoru s Helou Dvořákovou jihlavská módní návrhářka Šárka Moravová.

„Určitě ráda šiju šaty, to je jako moje srdcovka. A vlastně je jedno, na jakou příležitost jsou. Je pravda, že ty svatební šaty jsou víc vypracovanější, mají víc korálků. A taková ruční práce, to mě baví. Sednu si k televizi a vyšívám do rána,“ popsala s úsměvem Šárka Moravcová.

Nechat si ušít šaty na míru může být výhodnější, než si je půjčit. Zákaznice, které chtějí originalitu, se do salonu Šárky Moravové často vracejí. „Mám zákaznici, která si nechala u mě ušít šaty na taneční, pak na maturitu a pak mi po letech napsala, že jsem jí slíbila i svatební šaty a že už je ten okamžik tady, tak to bylo nádherný,“ vzpomíná módní návrhářka.

Svými modely ráda provokuje a dělá je originální, obchodní řetězce s módou proto nepovažuje za konkurenci. „Chci, aby byly ty šaty trošku jiné, než jsou šaty, které si půjčíte nebo koupíte. Dělám si každý rok svoji kolekci autorských šatů a u těch se vždycky trošku rozjedu,“ usmívá se podnikatelka.

Poslechněte si celý rozhovor Hely Dvořákové s jihlavskou módní návrhářskou Šárkou Moravovou.

 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.