Obce na Vysočině se bouří proti hejtmanovi

1. srpen 2006
Pod kůži

Některé na jaře vyplavené obce na Vysočině se bouří proti hejtmanovi. V době velké vody na přelomu března a dubna totiž opakovaně nejvyššího krajského politika Miloše Vystrčila žádali o vyhlášení stavu nebezpečí, mimo jiné proto, aby jednoduše dosáhly na stoprocentní náhradu škod od státu. Hejtman to ovšem neudělal a sám to vysvětluje tím, že postupoval podle zákonných pravidel. Zejména menším vesnicím teď hrozí vysoké dluhy. A to byl jasný signál pro Milana Kopeckého natočit o tom reportáž.

Milan KOPECKÝ:
Velká voda na Vysočině poškodila mimo jiné majetek obce Strážek na Žďársku a Ledče na Havlíčkobrodsku. Tam Sázava vystoupala na své historické maximum.

Stanislav VRBA, starosta Ledče nad Sázavou:
Pět milionů korun povodňové škody z letošního března, dubna, kdy tady dvě vlny prošly, jo. Podle mých záznamů tady bylo dosaženo stoleté vody, což je teda úroveň, kterou nám určuje Povodí Vltavy a tato úroveň byla překročena.

Milan KOPECKÝ:
I starosta Ledče nad Sázavou Stanislav Vrba opakovaně vyzýval hejtmana Miloše Vystrčila k vyhlášení stavu nebezpečí. Jak sám dodává, škody mohl zaplatit stát.

Stanislav VRBA, starosta Ledče nad Sázavou:
Byl vyhlášen program ministerstva pro místní rozvoj na podporu obcí zasažených povodní. Je tam stoprocentní dotace pro obce, kde byl vyhlášen stav nouze. U nás vyhlášen nebyl, přestože jsem v období povodní dvakrát hejtmana mailově informoval a žádal o vyhlášení stavu nebezpečí. Následně se tady byl pan hejtman podívat a je s podivem, že všechny kraje kolem měly stav nouze vyhlášen a kraj Vysočina ne.

Milan KOPECKÝ:
V mnohem hlubší ekonomické pasti je vesnice Strážek na Žďársku. Říčka Bobrůvka tam napáchala škody za téměř deset milionů korun. Starosta Jaroslav Tulis má ve své obci necelých tisíc obyvatel, v rozpočtu zhruba poloviční částku.

Jaroslav TULIS, starosta obce Strážek:
Pro takovou obec, jako je Strážek, která má devět set padesát obyvatel, to znamená katastrofu, protože peníze na to nejsou a kdybychom na to měli vydělat ze svých peněz, tak počítám tři volební období, abychom zaplatili jenom tady toto, bysme museli jenom budovat a odstraňovat škody.

Milan KOPECKÝ:
Dodává starosta Tulis s tím, že jen několik kilometrů dál po proudu Bobrůvky obce podobné problémy neřeší. Jsou totiž v Jihomoravském kraji, kde hejtman stav nebezpečí vyhlásil a rány po záplavách se už pomalu hojí.

Jaroslav TULIS, starosta obce Strážek:
Na nás jsou kladeny úkoly, který si každej musíme plnit. Z našeho hlediska pohledu obce Strážku a pohledu bystřické povodňové komise si myslím, že jsme se nedopustili žádnýho přestupku, že jsme dodrželi všechny parametry, který nám povodňovej plán dává a určuje a kraj by si tyto povinnosti měl plnit taky. I pan hejtman teda, samozřejmě nevyjímaje.

Milan KOPECKÝ:
Hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil i přesto, že byl na řadě míst kraje, třetí stupeň povodňové aktivity stav nebezpečí nevyhlásil. Má pro to jasné důvody:

Miloš VYSTRČIL, hejtman kraje Vysočina:
Stav nebezpečí může hejtman kraje vyhlásit pouze v případě, že jsou ohroženy životy, zdraví nebo majetek lidí a zároveň není možné toto ohrožení odvrátit běžnou činností správních úřadů nebo činností integrovaného záchranného systému. A já jsem ta místa navštívil a viděl jsem, že sice ohrožení existuje, ale že složky integrovaného záchranného systému jsou schopny to ohrožení odvrátit. Tudíž já jsem nemohl, protože ten zákon mi říká, že to můžu udělat jenom pouze v tomto případě, když to nelze odvrátit.

Milan KOPECKÝ:
Dotčené obce tak mají s největší pravděpodobností smůlu. Ministerstvo pro místní rozvoj jim sto procent nákladů nezaplatí. Podle vyjádření tiskového odboru se chystá novela, podle které budou moci i citovaní starostové o peníze žádat. Dostanou ale maximálně osmdesát procent.

Hanka SHÁNĚLOVÁ, moderátorka:
Když nad menšími vesnicemi visí taková hrozba velkých dluhů, o které jsme mluvili, je to jasný podnět pro pořad Pod kůži Milana Kopeckého.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu