Obce na Dačicku a jihozápadě Vysočiny bojují proti zeštíhlování státní správy - kopie

1. červen 2019 06:00

Obce z Dačicka, Jemnicka a Telčska bojují za zachování finančního úřadu v Dačicích. Napsaly proto otevřený dopis adresovaný řediteli Finančního úřadu pro Jihočeský kraj.

Finanční úřad, stejně jako další orgány státní správy, připravuje na příští rok kroky ke snížení svých provozních nákladů, potvrdila v e-mailu mluvčí Finančního úřadu pro Jihočeský kraj Jana Králová. „Jednou z navrhovaných možností jak uspořit je optimalizace počtu pracovníků a jejich přesun mezi jednotlivými pracovišti,“ napsala mluvčí.

‚Hrozí vylidňování‘

Obce se obávají, že horší přístup ke službám omezí dostupnost služeb pro občany regionu a hrozí vylidňování. „Lidi chtějí služby v určité kvalitě, a jestliže stát je tady odmítá poskytovat, tak lidé za nimi odchází do center,“ konstatoval starosta Dačic Karel Macků z KDU-ČSL.

Případné zrušení úřadu nebo jen omezení služeb na pouhou podatelnu zkomplikovalo život až 40- ti tisícům lidí v regionu. Ti by byli nucení dojíždět na finanční úřad až 60 kilometrů do Jindřichova Hradce.

Přesný plán, jak Finanční úřady svoje provozní náklady sníží, bude jasný až při projednávání státního rozpočtu na příští rok.

Spustit audio