Obce chtějí být energeticky soběstačné, brzdí je chybějící legislativa i ceny alternativních zdrojů energie

15. březen 2023

Řada obcí kvůli vysokým cenám elektřiny omezila veřejné osvětlení. V Šebkovicích na Třebíčsku ho neobnoví, ani když ceny energií klesly.

Úplně energeticky soběstačná obec v České republice bohužel neexistuje. Je tady mnoho bariér, které tomu stále ještě brání. „Jedna z těch velkých je zákon, na který už netrpělivě čekáme několik let,“ říká výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková.

„Čekáme na nový energetický zákon nebo alespoň na novelu toho stávajícího, abychom mohli dobře sdílet energii po území celé obce. K tomu je ale potřeba mít i zajištěnou distribuční sít, protože jinak se používá distribuční síť stávajících distributorů. A samozřejmě pak i způsoby výpočtu,“ pokračuje Vladyková.

Zájem obcí

Svaz měst a obcí dlouhodobě spolupracuje s některými organizacemi, které se snaží zajišťovat pro města a obce obnovitelné zdroje energií. Jsou to jak solární panely, tak případně nově i větrníky nebo i bioplynové stanice.

Obce se zajímají, legislativa a vysoké ceny většímu využití alternativních zdrojů energie zatím brání. „Zatím bohužel nejde, abychom měli třeba na fotbalovém stadionu solární panely a z nich pak ještě dodávali energii školám nebo tak. Zajímá se o to skoro každý. Bohužel je to dost drahé. I když jsou na to dotace ze Státního fondu životního prostředí, o které lze požádat,“ uzavírá Vladyková.

Šebkovice

Například v Šebkovicích na Třebíčsku na obnovitelné zdroje energie sázejí. V budoucnu by měly zásobovat tamní školu nebo veřejné osvětlení. To radnice od letošního nového roku omezila. K celonočnímu svícení se chce vrátit až poté, co bude osvětlení napojené na fotovoltaiku.

Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související