O tříleté činnosti Centra vizuální historie Malach

10. únor 2013

Koncem minulého měsíce oslavilo první tři roky své činnosti Centrum vizuální historie Malach při Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Díky jemu je veřejnosti přístupný rozsáhlý audiovizuální archiv rozhovorů s pamětníky a přeživšími holocaustu, spravovaný Nadací šoa na Univerzitě Jižní Kalifornie.

Centrum vizuální historie Malach při Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze bylo slavnostně otevřeno 28. ledna 2010. Hlavním zdrojem, který Centrum zpřístupňuje, je Archiv vizuální historie Nadace šoa při Univerzitě Jižní Kalifornie.

Tento on-line archiv představuje ojedinělý soubor životních příběhů pamětníků, svědků a přeživších holocaustu. V archivu je shromážděno na 52 000 interview pořízených metodou orální historie. Rozhovory byly natáčeny v letech 1994 - 2000 v 56 zemích a ve 32 jazycích. Archiv lze prohledávat podle jmen osob, místa nebo data narození, klíčových slov a dalších kritérií.

Nově je pro český jazyk k dispozici i fulltextové vyhledávání, vytvořené odborníky ze Západočeské univerzity v Plzni. Přístup k Archivu vizuální historie zprostředkováváme od roku 2012 také Židovskému muzeu v Praze. V létě loňského roku Centrum Malach zdigitalizovalo videokazety z fondu Muzea romské kultury v Brně. Návštěvníci Centra tak mohou nyní pracovat také se čtyřiceti interview s přeživšími romského holocaustu, vedenými v češtině nebo slovenštině. Slavnostní setkání ke třetímu výročí existence Centra Malach proběhlo 28. ledna 2013 za účasti řady významných hostů. Ústředním tématem bylo zpřístupnění dalšího zdroje, kterým je archiv Hlasy utečenců. Tuto sbírku 150 interview

Centrum vizuální historie Malach

shromáždila v roce 2003 britská Asociace židovských uprchlíků. Rozhovory jsou vedeny v angličtině a zachycují mimo jiné životní osudy několika československých rodáků. Záznamy jsou ke zhlédnutí v Centru Malach spolu s archivem Nadace šoa při Univerzitě Jižní Kalifornie a rozhovory z fondu brněnského Muzea romské kultury.

S dostupnými archivními zdroji pracují v Centru vizuální historie Malach nejen studenti, badatelé a pedagogové z různých fakult Univerzity Karlovy, ale i návštěvníci z dalších institucí v České republice a zahraničí. V srpnu roku 2012 Centrum hostilo mezinárodní seminář pro pedagogy, organizovaný Nadací šoa při Univerzitě Jižní Kalifornie. Tři desítky vybraných učitelů od nás a z Ukrajiny se zde ve dvou navazujících týdenních programech seznámily s teoretickými i praktickými aspekty využití svědectví pamětníků ve středoškolské výuce. Výsledkem jejich práce budou vyučovací hodiny, které v letošním roce zkušebně zahájí na svých školách. Další ročník semináře je plánován na letošní rok.

V roce 2012 se Centrum Malach spolu s dalšími organizacemi a institucemi podílelo také na pořádání konference věnované známému zachránci maďarských Židů, švédskému diplomatovi Raoulu Wallenbergovi.

Centrum vizuální historie Malach sídlí v Praze na Malostranském náměstí 25 a je otevřeno každý všední den kromě pondělí.

autor: Jakub Mlynář
Spustit audio