O svátcích zdobí portál liberecké radnice, odkud se ale vzala? Ochranovská hvězda

3. prosinec 2019

Příběh šestadvaceticípé ježaté hvězdy, která ve žluté, bílé nebo červené barvě k Vánocům v našem kraji patří, se vydal zmapovat David Hamr.

Pokud jste v posledních dnech byli před libereckou radnicí, určitě jste postřehli zářící ježatou hvězdu v balkonovém portále radnice. Říká se jí Ochranovská, nebo také herrnhutská, a patří mezi nejpopulárnější symboly Vánoc v sousedním Německu, kde krášlí vánoční trhy i okna a průčelí mnohých domů.

Ochranovská hvězda je tradiční výzdobou libereckých adventních trhů. Letos ve společnosti soch Olbrama Zoubka

Hvězda, jejíž počet cípů je nejčastěji 18 nebo 26, je oblíbená i u nás, hlavně v příhraničních oblastech Libereckého a Ústeckého kraje. Saský Ochranov, německy Herrnhut, odkud hvězda pochází, přitom leží kousek od českých hranic, nedaleko Žitavy, a s naší zemí je spjatý i historicky. Městečko založili v 18. století Moravští bratři, kteří museli z náboženských důvodů emigrovat do tehdy protestanské Horní Lužice. Právě v jejich novém domově tento celoněmecký vánoční symbol vznikl a dodnes se tam vyrábí.

Herrnhutská manufaktura

Ochranovské hvězdy si můžete koupit například na některém z vánočních trhů v sousedním Sasku, například v Žitavě nebo ve Zhořelci. Základní hvězdy se tam dají pořídit v rozmezí 15 až 30 Euro. Velká venkovní však může vyjít až na 200 Eur.

A cestou na některý ze saských vánočních trhů můžete navštívit i  hernhutskou manufakturu, kde mají otevřeno ve všední dny mezi devátou a osmnáctou hodinou; v sobotu pak od deseti do sedmnácti hodin.

autor: David Hamr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.