O šťastných lidech

2. prosinec 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Být zdravý a bohatý , to je nejspíš snem každého člověka. A právě o tom je dnešní poznámka Artura Kubici.

0:00
/
0:00

Můj kamarád, ostravský homeopat, říká všem svým pacientům takové neobvyklé lékařské pozdravení: "Buďte zdrávi a bohatí!". Jiní lidé, co mají hluboko do kapsy, si už zvykli na to, že při narozeninách anebo při setkání s jinými říkají: "Hlavně to zdravíčko, hlavně abychom byli zdraví...". No a pak je tu třetí parta amatérských filozofů a ti neříkají nic, protože jim to je srdečně jedno a vědí, že až to přijde, tak to prostě přijde, a pak je vám nanic jestli jste bohatí nebo chudí, prostě člověk si nevybere a když na něj padne bída a ještě nějaká těžká nevyléčitelná nemoc, tak je prostě nahraný.

A tak, abych byl zdravý a ještě k tomu bohatý, tak jsem přišel na nápad, jak to udělat a vsadil jsem si sportku. Zatím jsem nevyhrál nikdy nic, co by alespoň naplnilo nádrž auta, a tak jsem svěřil osud náhodnému výběru, čili počítači. Ten mi vybral čísla pěkně podivná, taková, která bych si sám nikdy nevybral a samozřejmě jsem také nic nevyhrál. Ten náhodný výběr za to ale zcela jistě nemohl. Je logické, že při tak rozsáhlém množství číselných kombinací vyhraje jenom trouba, protože štěstí se v takových případech vždy přilepí na úplného jelimánka. Nejhorší je, a to by jednoho dohnalo k vzteku, že se přilepí na někoho, kdo je bohatý a zdravý, a tak se stane ještě bohatším. No řekněte, není ten svět pěkně nespravedlivý?

To poznání mě stálo sto korun. To nejsou velké peníze a kolikrát když chcete něco vědět, tak za studium nebo za knížku nějakého učence dáte podstatně více a vůbec vás to neudělá zdravějším nebo bohatším. Snad jen, že víte více a uvědomujete si, že až to přijde, myslím tím to bohatství a to špatné zdravíčko, tak to prostě přijde a pak je vám najednou jedno jste bohatí nebo chudí. A tak jsem dnes ráno při těchto filozofických jednoduchých úvahách dospěl k názoru, že na světě je zrovna dnes moc krásně a kdo to ví, kdo si to uvědomuje, tak je určitě minimálně trochu bohatý, ale hlavně je dnes ráno veselý. A pěkný den bez starostí a s úsměvem přeje Artur Kubica.

autor: Artur Kubica
Spustit audio