O Nocleženky Armády spásy je zájem. Pomáhat budou lidem bez domova nejen v Praze

13. leden 2017

Kdo chce během mrazivých nocí pomoct lidem bez domova, může od Armády spásy koupit Nocleženku - tedy jakýsi poukaz na nocleh. K dostání je přes internet a její dostupnost online je důvodem, proč je o ni mezi dárci zájem. Dokonce tak velký, že Nocleženky v příštích týdnech nebudou pomáhat jen lidem bez domova v Praze, ale i v dalších místech.

V sociálním centru s noclehárnou v pražských Holešovicích se s reportérkou dal do řeči šestadvacetiletý Honza, který na ulici žije už několik let a dochází do nocleháren. Doufá, že se, až v pondělí opět udeří silnější mrazy, někde ukryje.

„V půl osmé otevřeme, přijmeme první lidi a sepíšeme s nimi smlouvu,“ popisuje Věra Zemanová, vedoucí přímé práce nízkoprahových služeb, začátek dne v centru. Armáda spásy se posledních pár měsíců snaží lidem na ulici pomáhat Nocleženkou, kterou si lidé mohou koupit online. Tím pomohou jednomu člověku z ulice dostat se do noclehárny, kde se může vyspat v teple.

„K dnešnímu dni se prodalo 4 tisíce Nocleženek,“ vypočítává Věra Zemanová. Projekt Nocleženek bude v příštích několika týdnech rozšířen i do dalších měst v České republice – do Karlových Varů, Brna a Ostravy. Zemanová a další pracovníci centra sociálních služeb se připravují na příští týden, kdy by měly teploty znovu klesnout hluboko pod bod mrazu.

Základní cena za Nocleženku je 100 korun. Podle Armády spásy ale lidé dávají i vyšší částky. Kolik dárci za Nocleženky utratili, zveřejní sociální pracovníci na jaře letošního roku.

autoři: lam , jpr
Spustit audio