O 180 klientů senior centra v Třebíči se má starat stovka zaměstnanců. Otevřít chtějí na jaře 2019

24. červen 2018 06:10

Nejpozději v březnu 2019 bude v Třebíči v provozu centrum pro lidi s demencí. Bude mít 180 lůžek a zaměstná přes 100 lidí. Společnost Delta Capital kvůli tomu za asi 130 milionů korun opravuje budovu využívanou dříve třebíčskou nemocnicí.

„Zařízení je určené pro klienty z regionu, lůžkovou péči v kraji akutně potřebuje asi 1300 lidí,“ řekl za provozovatele Adam Holuša.

Kromě administrativních a technických pracovníků společnost zaměstná také zdravotní sestry a pracovníky v sociálních službách. V tomto oboru nabízí rekvalifikaci.

Na přípravě zařízení s názvem Senior centrum Třebíč se finančně podílí i privátní fond Invest Gate Funds SICAV. Bývalou nemocniční budovu podle údajů třebíčské radnice koupila Delta Capital od města v roce 2014 za 10,1 milionu. Zároveň se zavázala, že budovu bude využívat pro sociální služby. Zprovoznit ji původně měla do září 2016. Investor od té doby město dvakrát požádal o prodloužení tohoto termínu. Důvodem bylo přepracování projektu, jehož součástí mělo být původně i centrum celostní medicíny, dodal Holuša.

„Kraj Vysočina zařadil do krajské sítě sociálních služeb z plánovaného třebíčského centra 50 lůžek. Pobyt klientů bude zpoplatněn. Podle výše důchodu, sociálního příspěvku a příspěvku od zdravotní pojišťovny bude rodina doplácet asi 6000 korun měsíčně,“ řekl Holuša.

Lůžka pro lidi trpící demencemi by měla díky penězům z veřejných i soukromých zdrojů přibývat i jinde na Vysočině. Část míst bude pro lidi s Alzheimerovou chorobou vyhrazena i v domově důchodců s celkovými 124 lůžky, který chce kraj postavit u nemocnice v Jihlavě. V krajské síti sociálních služeb se před rokem věnovalo takto postiženým starým lidem 14 zařízení se 489 lůžky.

zdroj: ČTK
Spustit audio