Nový trend pro dovolené: V Harrachově vzniká park pro karavany, přímo pod skokanskými můstky

17. březen 2021

V Harrachově vzniká nový park pro obytná auta. Na myšlenku vytvořit místo, kde budou moci od léta lidé se svými vozy kempovat, přivedla vedení města situace v letošní zimní sezoně. Byl o to totiž nebývalý zájem. Více zjišťovala Šárka Škapiková.

V krkonošském Harrachově vzniká nový park pro obytná auta. S nápadem nepřišlo vedení horského města náhodou. Během zimy tam totiž jezdil rekordní počet návštěvníků s obytnými vozy. Podmínky pro kempování nejsou ale na klasických parkovištích ideální, a tak se město rozhodlo vybudovat nový, speciální park.

Park pro karavany bude v Harrachově přímo pod můstky

Park pro karavany bude přímo pod harrachovskými můstky. Podle správce budoucího areálu a tamního zastupitele, a také předsedy sportovní komise a rolbaře, Radka Čermáka jde o doslova exkluzivní místo v rámci města, a dost možná i v rámci celých západních Krkonoš. Místo je přímo pod můstky, kde teď sice stojí sněžná děla, ale ta co nevidět vystřídají přípojky na elektřinu speciálně upravené pro obytná auta. Bude tam také zázemí v podobě laviček, stolů, nebude chybět ohniště, a ani nezbytné výlevky pro chemické toalety, které lidé v karavanech mají.

Park by měl začít fungovat se začátkem letní sezony, tedy v červnu. Dál bude možné parkovat obytnými auty i na dalších klasických parkovištích, ale návštěvníci musejí počítat s tím, že tam není zázemí, místo je tedy vhodné spíše na jednu noc, ne na delší stání.

Návštěvníků s obytnými auty v Krkonoších přibylo. Je za tím koronavirus?

Správcem parku bude Radek Čermák

Podle Radka Čermáka i podle místostarosty Harrachova Tomáše Vašíčka vše nasvědčuje tomu, že za zvýšeným zájmem o tento typ dovolené stojí epidemie, a vypadá to, že lidé budou i nadále chtít obytnými vozy po Česku cestovat. Než se na harrachovské radnici rozhodli pro výstavbu karavan parku, dělali si rešerši, a zjistili například od prodejců obytných aut, že jsou na tuzemském trhu téměř vyprodaná na dva roky dopředu. Lidé si tato auta taky půjčují; trend, který je například už dlouho v západní Evropě, u nás teď sílí. Může za to samozřejmě i to, že v době epidemie koronaviru jsou zavřená ubytovací zařízení a dál hrozí, že i v létě budou možnosti cestování omezené.

Karavanem do Jizerek

Už během zimní sezony se města a obce v Jizerských horách snažily přizpůsobit zvýšené návštěvnosti lidí s obytnými auty. Na několika místech se vyhrazovala speciální místa pro stání karavanů. Někde se také zvyšovaly poplatky za stání na centrálních parkovištích pro karavany, například v Příchovcích a Kořenově – konkrétně na Jizerce. Podle vedení obce z toho důvodu, že karavany zaberou více místa než osobní auta a také proto, že obce pak musejí vyvážet více odpadků. Ne všichni si je totiž odvezou s sebou, jak by to správně měli udělat, a vyhazují je ve velkém u menších košů na parkovištích.

Spustit audio

Související