Nový studijní obor - asistent podnikatele

12. leden 2006
Trendy

Střední školy na Vysočině vyškolí profesionální asistenty podnikatelů. Je to společný plán kraje a Hospodářské komory v rámci projektu Adaptabilní školy. Obor nabídnou formou dalšího vzdělávání pro dospělé střední odborní školy v Jihlavě, Třebíči a Havlíčkově Brodě. Jak jsme se informovali, absolvent bude ovládat komunikaci i v cizích jazycích.

Podnikatelé na Vysočině po odborných asistentech volají. Hospodářská komora proto spojila své síly se školami a tento obor se začne od začátku září letošního roku vyučovat.

Kadlec: Náplní programu by mělo být, aby absolventi byli schopni zvládnout veškerou agendu, která je spojená s činností malého a středního podnikatele, zejména v oblasti obchodní, administrativní, prezence firmy a marketingu.

Přibližuje studium Aleš Kadlec z havlíčkobrodské pobočky Komory s tím, že asistent musí umět alespoň jeden světový jazyk. Ale nejenom to.

Kadlec: Představujeme si, že by šlo o profesionální práci s běžnými kancelářskými aplikacemi, zvládnout obchod přes internet. Další záležitosti jsou spojené s virtuální komunikací.

Jednou ze škol, kde bude výuka probíhat je Obchodní akademie a Integrovaná střední škola v Havlíčkově Brodě. Podobně tomu bude v Jihlavě a Třebíči. Asistent musí umět to, co podnikatel z časových důvodů nezvládne.

Kadlec: Řídit běžné obchodní záležitosti, znát sortiment v cizí řeči a byl schopen nabídnout zahraničním klientů produkty firmy.

Reakce oslovených podnikatelů jsou bez jediné výjimky pozitivní. Manažeři, majitelé obchodních nebo výrobních firem jsou velmi vytížení lidé, kteří nemají čas například na studium zákonů, vyřizování obchodní korespondence a tak dále. Jedním takovým je havlíčkobrodský obchodník Jan Pecl.

Pecl: Už jenom z toho důvodu, že náš parlament přijímá celou řadu různých zákonů, ty se také neustále mění a není dostatek času, aby vše sledoval a přitom se plně věnoval své práci.

První posluchače kurzu s názvem Profesionální asistent podnikatele přivítají školy z Vysočiny letos v září. Do budoucna počítá hospodářská komora s dalšími obory, podle aktuální situace na trhu.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu