Novou památkou Vysočiny je klasicistní dům ve Velkém Meziříčí

6. leden 2019 06:00

Dvoupodlažní řadový dům v Hornoměstské ulici ve Velkém Meziříčí na Žďársku je novou kulturní památkou Kraje Vysočina.

Prošel složitým stavebním vývojem a zachoval si klasicistní podobu s řadou autentických prvků včetně schodiště s dekorativní mříží, dřevěných vrat nebo dlažby v průjezdu. V kraji je téměř 2977 nemovitých kulturních památek, uvedla v tiskové zprávě mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) Telč Ilona Ampapová.

Návrh na prohlášení předměstského domu kulturní památkou podalo územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Telči. Dům je v soukromém vlastnictví.

Zahrada s altánem

K domu v severní frontě Hornoměstské ulice patří i zahrada s několika vzrostlými stromy a altánem. Podle ředitele telčského NPÚ Pavla Macků má dům značné umělecké kvality. „Dům tvoří hodnotnou součást zástavby historického jádra a dotváří celkový charakter městské památkové zóny,“ uvedl Macků.

Z celkem 2977 nemovitých kulturních památek na Vysočině je podle památkového ústavu 16 národních kulturních památek.

V kraji jsou tři městské a tři vesnické památkové rezervace, 22 městských a pět vesnických památkových zón a tři památky UNESCO. Vedle třebíčských židovských památek a baziliky svatého Prokopa jde také o poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou a historické jádro Telče na Jihlavsku.

zdroj: ČTK
Spustit audio