Novela zákona má přibrzdit exekutory, chybují často i na Vysočině

2. duben 2012
Zprávy z

V našem kraji příbývá těch, kterým exekutoři neoprávněně odeberou majtek. Na Občanskou poradnu v Jihlavě přijde takto poškozený klient skoro každý den. Změnit by to měla novela exekučního řádu.

Novelu by vítal i pan Václav z Třeště, kterému z dvou tisícového dluhu vznikla třicetitisícová měsíční splátka a zástava majetku za šest milionů. Návštěvy exekutorů, kteří už polepili i dětskou koloběžku na chodbě jeho domu a zabavili televizi, která byla v majteku jeho syna, už jsou téměř na denním pořádku. Pro televizi si se smlouvou v ruce a na vlastní náklady musel syn dojet do vzdáleného města.

Návrh, který ministerstvo připravuje a chce ho uvést v platnost v polovině roku, obsahuje i předžalobní výzvu. Před zahájením soudního sporu dlužníka ještě jednou upozorní a poskytne mu šanci dluh uhradit. Odměna exekutorům se pak u malých částek snižuje na polovinu. Ústavní soud rozhodl, že odměna pro advokáta za soudní vymáhání částek do 10 tisíc korun nebude nově dána vyhláškou ministerstva spravedlnosti, ale bude mít pevný strop. Neměla by být vyšší, než samotný původní dluh. Pro příklad - pokud člověk nezaplatí tisícikorunovou pokutu za "černou jízdu" v MHD a prohraje soud, zaplatí protistraně za náklady na advokáta maximálně další tisícovku, oproti dosavadním zhruba šesti tisícům. Tato změna se týká nových, ale také už probíhajících sporů.

Odměny exekutorům i advokátům by měly výrazně ponížit
autor: ost
Spustit audio