Nové Město přejmenuje ulici, kde se narodil Jiří Brady. Bude patřit celé židovské rodině

1. prosinec 2019 06:00

Nové Město bude mít ulici Bradyových. Připomíná osud židovské rodiny, ze které holokaust přežil jen Jiří Brady. Ulice není úplně nová, zahrnuje totiž dům, kde se narodil.

Zastupitelé už jméno schválili, do katastrů ho zanesou od nového roku. A bude to jedna z vůbec nejmenších ulic ve městě, jen se šesti domy. Jeden z nich je ale právě ten, kde před druhou světovou válkou Bradyovi žili a odkud je postupně nacisté odvlekli do koncentračních táborů.

Rodina přeživšího Jiřího Brady

Dům, kdy rodina žila, své dávné obyvatele s pohnutým osudem nezapře ani dnes. Je tam fitklub Brady a také prodejna. „Tady, kde právě stojíme, bydleli,“ řekla Zdeňka Hanslová.

Otec Jiřího u domu provozoval benzínovou čerpací stanici. „V protektorátu, když už nesměli chodit do školy, tak se svou sestrou tady na zahradě zakopali nějakou láhev, kde napsali nějaké přání, jak by byli rádi, aby to na světě fungovalo,“ říká publicista, někdejší starosta Nového Města Jaromír Černý.

„Asi před pěti lety tady s dcerou chodili po zahradě, měli rýč, ale nenašli to.“

Symbolika ulice

Se znalostí potřebných podkladů rozhodlo novoměstské zastupitelstvo krátkou ulici přejmenovat, resp. ji pojmenovat po židovské rodině. „Ta symbolika je v tom, že je tam rodný dům Bradyových. Mohli jsme vybrat delší ulici, byla by to ale ulice novostaveb, tohle nám přišlo lepší,“ vysvětlil starosta Michal Šmarda (ČSSD).

autoři: Daniel Zach , mik
Spustit audio