Nová výzva, nakonec velký úspěch. Festival dokumentů v Jihlavě je u konce

9. listopad 2020 05:00

24. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava je u konce. Letos si mohli lidé užít festival pouze online.

Po čtyřiadvacáté a přeci trochu jinak. Klasický festival se v koronavirové době konat nemohl, organizátoři ho tzv. skryli do azylu, jinými slovy do online prostředí na internet.

Nová šichta

Cenu diváků festivalu získal film Nová šichta režiséra Jindřicha Andrše. „My to bereme tak, že pro nás je tento festival začátek další šichty, zajímá nás, jak ten film ocení festivaloví diváci, ale i běžní diváci. Co na něj řeknou horníci v Ostravě stejně jako lidé z IT firem a korporátů,“ podotkl tvůrce. Děj filmu se totiž zaměřuje na opuštěného horníka, který musí hledat novou práci.

Kromě snímku Nová šichta mohli diváci zhlédnout dalších více než 300 filmů, a to i zahraničních. „Uvedli jsme retrospektivu jihokorejského dokumentu, tvorbu afroamerických filmařů, která je totálně neznámá,“ řekl ředitel festivalu Marek Hovorka.

Virtuální svět

Letos poprvé musili pořadatelé přenést festival do virtuálního světa, na internet. „Věřím, že se nám podařilo do něj vnést nějaké nové prvky, které zatím online festivaly v sobě neměly, jako byly třeba ty celodenní živé streamy z majáku na jihlavském náměstí.“

Úspěch online festivalu byl podle pořadatelů obrovský, divácké akreditace si zakoupilo o polovinu víc lidí než loni.

autoři: Daniela Brychtová , mik
Spustit audio

Související