Nová školka v Sedlejově nasbírala ceny za architekturu

Školku v Sedlejově u Telče pozná každý na první pohled. Je to zajímavá novostavba, která začala dětem sloužit až letos.

Od roku 2004 do loňska totiž místní děti chodily do školky v Nevcehli, pak ale začalo dětí v Sedlejově přibývat, říká starosta obce Milan Beneš: „Na základě toho, že jsme měli dostatečný počet dětí, jsme se rozhodli vybudovat novou školku. Chtěli jsme ale, aby nás její provoz nezatěžoval, tedy aby její návrh byl nízkoenergetický.“

Cena za architekturu

A to se povedlo, školka dostala v soutěži Česká cena za architekturu Cenu partnera za práci s denním světlem, čestné uznání v soutěži Stavba roku kraje Vysočina a vítězem v kategorii Stavba E.ON Energy Globe 2019.

Část budovy tvoří zázemí, v druhé části jsou šatna a koupelny se záchody a zbytek je všechno v jednom. Tato velká místnost má vysoký půlkulatý strop a rámy konstrukce trochu připomínají kostru velkého obratlovce. Ven se dá projít francouzskými okny na zastřešenou dřevěnou terasu a do zahrady s veselými herními prvky.

Speciální nábytek

Do školky byl navržen i nábytek s mnoha zlepšováky – nastavitelná je výška stolů a postýlky jsou tak lehké, že je samy děti jednoduše rozloží a ustelou si. Není to pro ně problém, potvrzuje učitelka školy Kateřina Opatrná: „Ten nový prostor je krásný, světlý. Ložnici nemáme, když si děti přestanou hrát, tak si nachystají postýlky. Potom ta velká okna zatemníme žaluziemi, aby usnuly,“ usmívá se.