Nová knihovna za stamiliony v Havlíčkově Brodě zůstává zavřená. Nefunguje ani přes okénko

13. leden 2021 09:30

Zbrusu nová budova krajské knihovny je definitivně dokončená a dostupná je v ní už i literatura. Dovnitř ale zatím nikdo nesmí.

Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě je kompletně dokončená, žádný z jejích čtenářů zatím ale neměl možnost její vnitřní prostory spatřit. Po dokončení totiž knihovníci stihli jen na pár dní otevřít výdejní okénko.

„Pojďte dál,“ pouští nás ředitelka krajské knihovny Jitka Hladíková do budovy služebním vchodem pro zaměstnance. Hlavní vchod je totiž kvůli uzavření knihoven z nařízení vlády zamčený.

Letní čítárna

S Jitkou Hladíkovou se rovnou vydáváme na prohlídku čerstvě dokončeného areálu. „Tady bychom měli mít letní čítárnu, to je velké plus, to jsme nikdy neměli.“ Stojíme na terase, která bude v letních měsících nabízet čtení venku na čerstvém vzduchu. Teď jsou zatím ale židle uklizené a střešní prostor pokrývá sníh.

Velkou změnou je pro knihovnu i fakt, že zatímco do staré budovy se vešla pouze třetina titulů a zbytek musel být ve skladu, teď je to přesně obráceně. „Tady v budově jsou úplně všechny knihy, ve skladech je pouze jedna třetina a dvě třetiny jsou ve volném výběru, takže fyzicky máme všechny naše knihy pod jednou střechou.“

Nová knihovna

Zatím ale neměli čtenáři moc příležitostí si literaturu zapůjčit. Všechny práce na knihovně přitom skončily zhruba v polovině prosince. Knihovna tak stihla otevřít jen výdejní okénko. I to ale po jediném týdnu musela kvůli zpřísnění protiepidemických nařízení uzavřít.

„Mělo by probíhat všechno bezkontaktně, takže my tím, že máme biblioboxy, máme vlastně automat na vracení, takže vlastně mohou vracet knížky, to problém není, ale pokud jde o půjčování, tak bohužel.“

Kromě většího množství knih ve volném výběru nebo venkovního čtení nabídne čtenářům nová budova krajské knihovny třeba i kavárnu nebo přednáškový sál. Nově se do budovy přestěhovaly i nástroje na digitalizaci dokumentů.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související