Nová hasičská stanice v Havlíčkově Brodě začne sloužit na jaře 2021

29. srpen 2020 06:00

Stavba největší a nejmodernější stanice Hasičského záchranného sboru (HZS) Kraje Vysočina asi za 269 milionů korun v Havlíčkově Brodě bude hotová ještě letos.

Sloužit začne po vybavení na jaře příštího roku. Nahradí původní, dlouhodobě nevyhovující stanici v centru města, řekla mluvčí hasičů Petra Musilová. „Srovnávat prostory současné stanice v ulici Žižkova s nově budovanou stanicí opravdu nejde. V současné stanici hasiči nemají dlouhodobě potřebné zázemí, prostory stanice jsou malé a nevyhovující pro výkon služby. Dostatečné nejsou ani prostory pro garážování techniky. Další slabinou této stanice je špatný výjezd techniky na frekventovanou silnici.“

Na okraji města

Nová stanice je v Humpolecké ulici na okraji města nedaleko havlíčkobrodského letiště. HZS pozemek získal v roce 2005 bezúplatným převodem od armády. Stavbu, v jejíž hodnotě je i vybavení, hasiči zčásti uhradí z evropských dotací.

Práce začaly už loni a výrazně je nepřibrzdila ani jarní omezení spojená s koronavirovou krizí. „Drobnější problémy, které se v průběhu jarních měsíců vyskytly, byly flexibilně ze strany zhotovitele a investora vyřešeny. Dokončení a předání stavby je dle harmonogramu plánováno v závěru roku 2020,“ uvedla Musilová.

Hasičárna v centru města

V Žižkově ulici stála původně zbrojnice dobrovolných hasičů. První profesionální jednotka v ní začala fungovat v roce 1970.

V roce 1992 využili hasiči sousední bývalou lékárnu a přestavěli ji na správní budovu s archivem, skladem výstroje či jídelnou. V 90. letech se přestavovala i původní zbrojnice.

HZS zaměstnává na Vysočině asi 650 lidí, z nich je více než 600 příslušníky sboru. Loni krajští hasiči zasahovali u 965 požárů.

zdroj: ČTK
Spustit audio