Nová alba, o kterých ještě uslyšíte – březen 2020

Pořad Hudba ze zapadlých vesnic vám každý měsíc přináší novinky ze scény world music a folku. V březnovém vydání uslyšíte indicko-amerického hráče na buben dhol Sunny Jaina, čínskou hráčku na citeru guzheng Wu Fei, americkou písničkářku Abigail Washburn nebo britskou skupinu Bird In The Belly.

Zatímco mezi americkými bělošskými muzikanty setrvává tendence opájet se mýty o kovbojích a pistolnících amerického Divokého západu, ti s barvou jiné kůže zas tolik nejásají. Proč také: v té době rozhodně nepatřili mezi rovnoprávné občany a z pohledu dobyvatelů Západu někteří ani mezi lidi. Bavíme se o indiánech a černých otrocích. Z jejich strany tedy logicky přichází reakce ležící někde mezi argumentací strhávající ze symbolu Ameriky nános zkreslujícího romantismu a provokativním uvažováním o anglosaské nadřazenosti s nádechem rasismu.

Ve Státech usazený indických hráč na buben dhol Sunny Jain (kapelník skupiny Red Baraat) na novém albu Wild Wild East kovboje vnímá jako šerify a policajty, tedy ozbrojené autority, u kterých si s ohledem na realitu v dnešní Americe není úplně jistý, jestli by jeho, člověka s jinou barvou pleti, při nějaké příležitosti nezastřelili. Do názvu alba vložil Sunny ironii: přestože žije a tvoří na východě země v New Yorku, po roce 2016 a zvolení Trumpa prezidentem si tam připadá jako na Divokém západu. Skladba Imigrant Warrior je však poctou rodičům a všem přistěhovalcům a oslavou jejich odvahy odejít z vlasti a začít v jiné zemi znovu.

Hudební aktivismus zahrnující názory umělců na světové politické, klimatické a společenské dění je na vzestupu, ale měli bychom se tomu divit? Stačí se rozhlédnout... Album Let The Rhythm Lead: Haiti Song Summit Vol. 1 natočila mezinárodní sestava na Haiti, ostrově sužovaném chudobou, obrovskou korupcí a neschopností vlády řešit ty nejpalčivější problémy obyvatelstva.

V historických kulisách města Jacmel se sešla písničkářská elita:  Jenny Lewis, Jackson Brown a Jonathan Wilson ze Spojených Států, Habib Koité z Mali, španělský flamencový kytarista Raul Rodriguez, slavná haitská skupina Lakou Mizik a spousta dalších hudebníků. Výtěžek z prodeje bude věnován neziskové organizaci Artists for Peace and Justice s programem na podporu vzdělávání, zdravotnictví a pomoci nejchudším na Haiti. Skladba Lapé, Lanmou (Peace and Love) je druhem láskyplné modlitby za mír, v níž se střetávají kouzla duchů voodoo se spiritualitou beninského království Dahomey.

Skupina Bird In The Belly z Brightonu na druhém albu Neighbours and Sisters adaptuje morbidní anglické lidové písně s přesvědčením, že v příbězích o vrazích, prostitutkách, nešťastných vojácích, zradě, intrikách a politických přešlapech máme hledat paralelu k dnešku. Hypnotický, syrový, až rustikální charaker jim kvartet vtiskl střídmým doprovodem, důrazem na drone a souhrou houslí, banja, elektrické kytary a hammondek. A snad nejohromnější sílu skladbám dodaly hlasy členů: Laura Ward, Adam Ronchetti, multiinstrumentalista Tom Pryor a Ben Webb, alternativní folkař známý i z experimentální vokální skupiny Green Ribbons. Na albu se třeba ve skaldbě New Gate Stone vracejí k příběhu Jamese Pratta a Johna Smitha, dvou londýnských dělníků, posledních mužů Británie, kteří byli v roce 1835 popraveni za sodomii; rozuměj homosexualitu.

Spustit audio

Související