Neznámý pachatel vypustil v Dolní Cerekvi stovky norků z kožešinové farmy

22. listopad 2013

200 otevřených klecí a oči pro pláč - tak dopadli chovatelé norků v Dolní Cerekvi na Jihlavsku. Neznámý pachatel se totiž v noci vloupal na farmu a zvířata chovaná pro ceněnou kožešinu vypustil. Chovatelé mají podezření na určitou osobu, jméno ale neznají.

Norky ve farmě chovají 40 let. Soused Oldřich Hybner říká, že to není poprvé, co se o norky někdo zajímá. Ve čtvrtek ráno potkal norky i na silnici.

„Kolem 250 jsme jich pochytali, takže250 avíc jich muselo být vypuštěných,“ říká majitel Jan Hanzal. „Ale stav těch, které se nám nepodařilo chytit, ještě nejsme schopni vyčíslit.

Norek americký chovaný na farmě v postatě neumí ve volné přírodě žít. Nedokáže totiž správně lovit.

„Předpokládám, že vodu si najde, takže bez krmení možná deset dní,“ předvídá majitel. A pak norek uhyne hlady, dodává reportér.

Farma byla už několikrát terčem domnělých ochránců zvířat. Fotografie klecí se objevily na internetu s tím, že jsou norci týráni. Kontroly veterinářů ale žádné přestupky neobjevily.

Největší škoda vznikla chovatelům totálním promícháním zvířat. Teď netuší, která byla určena pro chov a která pro získání kožešin.

Návrat k normálnímu stavu bude trvat minimálně dva roky.

autor: mik
Spustit audio