Nezbylo mi nic jiného, než se přiznat, říká jihlavský fotbalista Rosa ke svému gestu fair play

19. listopad 2016

Fotbalisté Zlína se přiblížili v prvoligové tabulce k vedoucí Plzni na rozdíl jediného bodu. Pomohla jim k tomu výhra na hřišti Jihlavy 3:1 a také gesto domácího obránce. Antonín Rosa se za vyrovnaného stavu 1:1 přiznal, že tečoval míč do vlastní sítě.

Těžko říct, jestli by se ze zlínské šatny po zápase ozývala radost, kdyby obránce Vysočiny Antonín Rosa v 53. minutě nepřiznal hlavnímu rozhodčímu, že to byl on, kdo tečoval míč do jihlavské sítě.

„Nejde k tomu nic říct. Nevěděl jsem, co rozhodčí píská. Pak za mnou ale rozhodčí přišel a zeptal se mě, jestli mě to trefilo, tak mi nezbylo říct nic jiného než ano. Jinak bych byl za blbce. Nebral bych to jako fair play,“ prohlásil po zápase Rosa s tím, že je to podle něj normální.

Jenže ne v českém prostředí. Na tuzemských trávnících přece jen nejde o běžný jev, že se fotbalista přizná k něčemu, co rozhodčí zrovna nevidí.

„Rozhodčí ukazoval náš ofsajd, ale všichni jsme viděli, že hrál balon hráč v modrém dresu. Pana rozhodčího přesvědčilo, že jsme na něj zatlačili. Pak došel Tonda Rosa a potichu řekl, že to byl on,“ poznamenal k nevšední situaci zlínský kapitán Tomáš Hájek a zároveň ocenil gesto jihlavského stopera.

„Fakt klobouk dolů, že se v takové situaci přiznal. Nevěděl jsem, kdo to tečoval.“

Domácí kouč Michal Bílek byl po zápase logicky zklamaný, že jeho tým se Zlínem prohrál, a tak chvíli hledal slova pro okomentování gesta svého svěřence Antonína Rosy.

„Neviděl jsem to, takže je těžké se k tomu vyjadřovat. V očích veřejnosti bude Tonda za hrdinu, ale osobně bych to nechal na rozhodčím. Zachoval se ale férově,“ uvedl Bílek.

Jihlava i kvůli tomuto gestu Antonína Rosy nezískala v utkání se Zlínem ani bod a hostující kouč Bohumil Páník po zápase přiznal, že něco podobného nikdy nezažil.

„Takové gesto jsem neviděl. Věřím, že když Jihlava přišla o tři body takovým gestem, tak že to na světě funguje tak, že když něco dáte, tak pak třikrát dostanete. Věřím, že za to dostanou devět bodů a že jim to pomůže v tom, aby zůstali s námi v lize,“ dodává trenér zlínských fotbalistů Bohumil Páník.

autoři: jak , jkn
Spustit audio