Nezanedbávejte ledviny, souvisí s tělesným i psychickým zdravím

18. srpen 2015
Dobré odpoledne

Změny teplot nepříznivě působí na náš organismus. A ten nám o sobě dává vědět únavou, stresem, nervozitou, objevit se mohou i potíže s krevním tlakem, otoky, svědění či pálení očí a kůže a naše nálada se tak může měnit z hodiny na hodinu.

Ať je teplo nebo chladno, nejvíce dostávají zabrat ledviny. „Ty souvisí nejen s naším tělesným, ale i psychickým zdravím,“ zmiňuje v rozhovoru Iva Georgievová, která se zabývá praktickým používáním ayurvédy.

„Důležité je doplňovat tekutiny, ovšem v parnu nejsou vhodné příliš vychlazené nápoje. Pro náš organismus je to šokové," říká. Mezi vhodné nápoje podle ní patří například vlažné čaje nebo meduňková voda s mátou, která příjemně osvěží. „S mírou si můžete dát i malé, ale ne příliš chlazené pivo,“ dodává Iva Georgieovová.

Velmi důležité pro psychické a tělesné zdraví je také ovoce. Víno, nektarinky, broskve nebo švestky pomáhají ke zmírnění vysokého krevního tlaku. „Pokud vás svědí či pálí oči, pravidelně si je vymývejte studeným tučným mlékem. To bylo základním omlazujícím prostředkem pro děvčata již na začátku 20. století. Výborný je také kokosový tuk, který poslouží jako zábal na vlasy, hezky se vám po něm lesknou, ale uklidní i to, co je pod vlasy - myšlenky v hlavě, nervozita,“ usmívá se Iva Georgievová.

Příjemné jsou i koupele, pokud vás bolí klouby a ledviny nebo se objevuje plíseň. A tak jsme s Ivou sáhly po starém receptu našich babiček - lázeň ve vodě, do které stačí přisypat jeden pytlík jedlé sody. Pomáhá i oplachovaní nohou v jablečném octu, který stahuje otoky z a plísně. A tak jsem si po skončení tohoto rozhovoru vzpomněla na jedno pořekadlo: hlavně klid a nohy v teple.

Spustit audio