Nezaměstnanost na Vysočině v únoru klesla na 3,7 procenta. Volných míst opět přibylo

8. březen 2018

Nezaměstnanost v Česku v únoru klesla na 3,7 procenta z lednových 3,9 procenta. Stejná čísla má i Vysočina. Bez práce bylo v celé zemi zhruba 280 900 lidí, což je za únor nejméně od roku 1997. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Úřad práce ČR.

Meziročně nezaměstnanost stále klesá, loni v únoru činila 5,1 procenta. Počet volných pracovních míst se meziměsíčně i meziročně zvýšil.

Vývoj na pracovním trhu odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období, uvedl úřad práce. Řada nezaměstnaných podle něj nachází uplatnění díky postupnému rozjezdu sezonních prací zejména ve stavebnictví, gastronomii, zemědělství nebo třeba cestovním ruchu.

„Zároveň v horských střediscích stále trvá zimní turistická sezona. V nadcházejících měsících bude nezaměstnanost s největší pravděpodobností i nadále klesat,“ sdělila generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Nejnižší nezaměstnanost opět v Praze

Z jednotlivých krajů byla opět nejvyšší nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji s 5,6 procenta. Nejnižší byla znovu nezaměstnanost v Praze, kde zůstala na 2,3 procenta.

Vysočina má za druhý měsíc letošního roku výsledek 3,7 procenta. Zároveň přibyla pracovní místa. Nejnižší podíl je na Pelhřimovsku, naopak nejvyšší na Třebíčsku.

autor: Izabel Dearditio | zdroj: ČTK
Spustit audio