„Než si smyjete šampon z vlasů, trvá to celý večer.“ V části Brtnice je slabý tlak vody

21. únor 2020 06:00

Lidé v desítkách brtnických domácností musí pečlivě plánovat mytí nádobí nebo třeba osobní hygienu. V tamním vodovodu je totiž slabý tlak a z kohoutků jim teče málo vody.

„Vidíte, že ten tlak vody se opravdu zmenšil za posledních pár týdnů. Než si napustím vanu, trvá to hrozně dlouho, proto se raději sprchuji.“ I když si pan Leoš u sebe doma v Brtnici roztočí kohoutky naplno, z vodovodu mu teče jen slabý proud.

Petice

„Bavili jsme se i s místními sousedy o sepsání nějaké petice pro zlepšení.

Podobnou zkušenost má i paní Marie, která bydlí nedaleko. „Není moc dobrí s tím tlakem vody. Člověk když si chce umýt šampon z hlavy, je to na celý večer. Měli by s tím zastupitelé už něco konečně dělat, je to dost omezující.

Dvě části měst

Potíže s kolísajícím tlakem vody ostatně přiznává i brtnický místostarosta Jan Přibyl: „Nízký tlak ve vodovodu je ve dvou částech Brtnice - v ulici Rokštejnská, horní části ulice Jihlavská, kde navazje nová bytová zástavba Na Nivě,“´řekl místostarosta a dodal: „V ulici Rokštejnské budeme instalovat během několika měsíců automatickou tlakovou stanici. V ulici Na Nivě uděláme větší potrubí, budeme mít menší tlakové ztráty.

Důvodem potíží je podle něj geografická poloha města. „Brtnice má velké výškové rozdíly. Je tam jedno tlakové pásmo. A nové domy, které se teď staví, mají v podmínkách, aby si instalovali vlastní tlakové stanice. Ve chvíli kdy si malou stanici nainstalujete do svého domu, problém s vodou nemáte.“

Majitelům starších domů ale tohle nařízení nepomůže. Město proto musí investovat. Tlaková stanice přijde podle Jana Přibyla asi na osm set tisíc korun. Podstatně dražší bude ale nový rozvod potrubí. Za něj město zaplatí kolem devíti milionů korun.

autoři: Zuzana Dudášová , mik
Spustit audio

Související