Nevšední houby kuriózních názvů: Hnojník
V novém houbařském seriálu týdne se zaměříme na nevšední druhy hub, které mohou obohatit náš jídelníček. Co třeba takový hnojník? Nese odpudivý název, nicméně podle mykologa vyniká svou chutí. Jak ho připravit a na co si dát pozor?
Říká se, co Čech, to houbař. Většina z nás ale sbírá houbičky hřibovité, tedy takové, které mají pod kloboučkem, jak se říká lidově, molitan. Málokdo si troufne třeba na nějakou růžovku, tedy houbu, která má pod kloboučkem chladič.
O tom, že houby kuriózních názvů i tvarů mohou být chutným pokrmem a objektem hodným zkoumání, vypráví v novém houbařském seriálu mykolog Zdeněk Pelda. Společně s redaktorem Davidem Hamrem vybírali houby kuriózní nejen svým názvem, ale i tvarem či chutí.
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.