Nevidomým pomáhají i v mateřských školkách. Světluška září kupříkladu v Pacově

12. září 2015
Zprávy z

Do sbírky Českého rozhlasu pro Světlušku se nezapojují jen lidé na ulicích, které oslovují většinou mladí dobrovolníci. Pomáhají i děti v mateřských školách, na Vysočině například v Pacově. Děti tak mimo jiné získají povědomí o nevidomých, o slepotě a životě s bílou holí.

„Děti by měly získat nějaké povědomí, to je takový dar do jejich života. Až jednou potkají toho člověka na ulici, až ho potkají s tou bílou holí, aby věděly, že je potřeba takovým lidem pomoci,“ shrnuje důvody, proč se školka Za Branou v Pacově tak aktivně zapojila do Světlušky, její ředitelka Dana Maděrová.

Také rodiče pacovských dětí se dozví o Světlušce téměř všechno. „Řekneme jim, v jaké fázi sbírky jsme, jak dále je možné pomoci a jak to vlastně jejich děti vnímají,“ dodává ředitelka.

Děti jsou doslova nadšené

Formou hry dětem ve školce učitelky vysvětlují, co to znamená nevidět, jak vypadá vodící pes a také, jak vypadá světluška. „Brouček, který lítá v noci a má svítící prdelku,“ tak to vidí malý Ondřej.

„Tady jsme dali plakátek, aby to všichni viděli,“ říká učitelka Milada Vágnerová a pokračuje: „Dneska jsme si přinesli lucerničku, povídali si o broučcích. Když nás bolí očička, co se děje, někdy si musíme vzít hůl, někdy pejska. Podáváme jim to tou nejobyčejnější formou.“

Učitelky v pacovské školce Za Branou budou o Světlušce mluvit až do konce září.

V pacovské školce Za Branou se připojili ke sbírce pro Světlušku
V pacovské školce Za Branou se připojili ke sbírce pro Světlušku
autor: ost
Spustit audio