Neústupní charedim a koronavirus

29. březen 2020

Izrael bojuje proti šíření koronaviru podobně jako Česko. Přísná opatření však odmítají dodržovat některé ultraortodoxní komunity, které poslouchají pouze příkazy svých rabínů.

Izrael s podobným počtem obyvatel jako Česko měl dlouho i podobné množství nakažených koronavirem a každodenních přírůstků. Podobná jsou i opatření proti šíření nákazy - jsou zavřené školy, kina, divadla a restaurace a otevřené zůstávají jen prodejny potravin a nezbytné služby. Platí zákaz vycházení kromě nutných pochůzek, jako nákup nebo cesta do práce, a venku nesmí být pohromadě víc než deset lidí. Vláda navíc sleduje osoby v karanténě pomocí digitálního zařízení určeného pro palestinské teroristy a policie provádí v bytech namátkové kontroly.

Zvládnutí nákazy však komplikuje ultraortodoxní komunita neboli charedim, kteří se vládním zákazům často vzpírají. Odmítá je řada jejich vůdců, kteří mají statisíce stoupenců. Například rebe litevských židů Chaim Kanivski prohlásil, že přerušení studia Tóry je nebezpečnější než koronavirus.

Policie už několikrát rozehnala velká shromáždění věřících a rozdává vysoké pokuty. V městě Bet Šemeš zrušila svatbu se 150 hosty, z nichž jednu schválili dva rabíni s odůvodněním, že „z oslavy spravedlivých nemůže vzejít nic zlého“. Někteří studenti ješiv, náboženských škol, tvrdí, že „Tóra je ochrání“ a „dokud studují, jsou proti nákaze imunní“. Obyvatelé jeruzalémské čtvrti Mea Šearim proti vládním nařízením protestovali házením kamení na policisty a vrchní rabín města Safed vzkázal věřícím, že se blíží příchod mesiáše a náboženské předpisy a zvyky je třeba důsledně dodržovat.

Nákaza se tak mezi charedim rychle šíří. V Kirjat Jearim u Jeruzaléma zjistili před deseti dny 15 nakažených a dnes je už pozitivní každý čtvrtý obyvatel. A bude hůř: tento týden se vrátila stočlenná skupina stoupenců hnutí Chabad z New Yorku a dvě třetiny z nich jsou infikované.

Naštěstí jsou i náboženští vůdci, kteří věřící k dodržování vládních zákazů nabádají, včetně obou izraelských vrchních rabínů, aškenázského Davida Laua a sefardského Jicchaka Josefa. Místo v synagogách se teď mnoho židů modlí po menších skupinách ve stanech a dodržují dvoumetrové odstupy. Mnoho ješiv ale zůstává otevřených.

Synagogy a ješivy mají na svědomí celou čtvrtinu všech nakažených v Izraeli a kvůli neposlušným charedim počet infikovaných stále roste - od pondělí jich přibylo třikrát víc než v Česku.

Současná situace zvýraznila tradiční izraelský problém - charedim respektují pouze zákony Tóry a nařízení svých rabínů, a nikoli státu, což prohlubuje propast mezi nimi a světskou většinou.

Spustit audio