Nesedím, sousedím! Obyvatelé Břevnova společně snídají nebo se setkávají v komunitním centru

Začít den snídaní se sousedy, to nebylo pro obyvatele ulice Na Petynce nic neobvyklého. Setkávali se pravidelně, a tak vznikla na Břevnově iniciativa Nesedím, sousedím. Chuť podporovat místní pospolitost je neopustila, svou činnost chtěli rozšířit a díky jejich aktivitě se podařilo v létě 2017 otevřít komunitní centrum se stejným názvem.

Se získáním prostoru, který poskytla městská část, se začala komunita postupně rozrůstat. Program centra je bohatý a myslí na všechny generace. "Dopoledne je vždycky herna pro rodiče s dětmi. Odpoledne je 3x týdně klub pro seniory, kde je třeba zdravotní cvičení, počítačový kurz, čtenářský nebo pletařský kroužek a mezigenerační tvoření. Večery bývají programy pro nejširší veřejnost, děláme promítání dokumentů nebo tady máme stříhání vlasů, to je populární," popisuje některé pravidelné aktivity Jitka Kolářová. Přetrvaly samozřejmě i počáteční sousedské snídaně.

Všichni, kteří do komunitního centra Nesedím, sousedím přicházejí, se můžou zapojit do jeho fungování. Stačí mít nápad a zájem ho realizovat. Většina aktivit je pro veřejnost zdarma, lektoři vedou kurzy bez nároku na honorář nebo za symbolické ceny a na chodu centra se podílí i další dobrovolníci. Obyvatelé Břevnova si tak sami vytvářejí místo, kam se můžou rádi vracet. A plánů do budoucna je mnoho, třeba revitalizace dvorku, rozšíření programu, pořádání výletů nebo sousedských večeří. www.facebook.com/nesedimsousedim

Komunitní centrum je prostorem pro tvoření všeho druhu
Velká část programu komunitního centra je zaměřená na děti
Sousedské snídaně se konají v komunitním centru Nesedím, sousedím pravidelně
Stěny komunitního centra Nesedím, sousedím zdobí výstava obrazů Ditty Jiřičkové
Všechno začalo u organizování sousedských snídaní
autor:
Spustit audio