Nepřímou masáž srdce je dobré provádět do rytmu písničky. Lékař doporučuje Rolničky, rolničky

9. prosinec 2015
Dobré odpoledne

Každý se může dostat do situace, že bude v životě potřebovat první pomoc, nebo ji naopak bude muset poskytnout někomu jinému. Jak postupovat, když se někomu na autobusové zastávce udělá nevolno, nebo zkolabuje, přestane dýchat. Co v tu chvíli dělat? V odpolední poradně na Regionu to vysvětlovat lékař Petr Novotný.

„V prvním případě je důležité rozeznat situaci. A být pohotový. Pokud dojde k tomu nejhoršímu, jako je porucha vědomí, dotyčný nereaguje, nedýchá normálně. Je důležité v prvé řadě zavolat na linku155 aaktivovat tak záchranný řetězec. Na této lince je vyškolený operátor, který dokáže poskytnout pomoc do doby, než přijede záchranná služba,“ říká lékař Petr Novotný a dodává: „Poté je důležité zůstat na příjmu, nepanikařit a poslouchat pokyny v telefonu.“

Umělé dýchání a nepřímá masáž srdce

„Postižený leží na zádech, vy k němu přistoupíte z boku a potom můžete provádět nepřímou srdeční masáž a umělé dýchání. Pokud nejste proškoleni v postupech umělého dýchání, nastupuje na řadu nepřímá srdeční masáž oběma rukama a to tak, že jednu dlaň položíme na střed prsní kosti postiženého, druhou položíme na ni. Jsme kolmo nad tělem a stlačujeme pravidelně do hloubky asi5 cms frekvencí minimálně100 ane více než 120 krát za minutu, což je komplikované,“ zmiňuje Petr Novotný.

„Při těch nácvicích první pomoci se učíme většinou nějakou melodii, protože tu si pamatujeme a v rytmu melodie provádíme stlačování hrudníku. Britská resuscitační rada má krásný videoklip s písní od Bee Gees Stayin Alive. My vyučujeme známé Rolničky, rolničky,“ usmívá se Petr Novotný. Velkým pomocníkem může být i chytrý telefon s aplikací, která funguje jako metronom a rozezná hloubku stlačení a pomáhá při resuscitaci.

Úrazy na lyžích a snowboardu

„Každá sjezdovka na Vysočině má své správce i vyškolený personál k poskytování první pomoci. Pokud u sebe tedy nemáme telefon a možnost zavolat na linku 155, stačí se obrátit na ně. Navíc na sjezdovkách většinou nejste sami. Většinou jde o úrazy typu pohmožděniny, drobná poranění hlavy, poranění páteře nebo zlomeniny. Pokud se člověk nemůže hýbat, je potřeba udržet postiženého v teple do doby než přijde záchranná služba. Naopak, pokud ten člověk má jen zlomenu horní končetiny, může se pohybovat, doprovodíte ho do míst, kde už vám pomohou. Trojcípý šátek na fixaci zlomenin je nejlepší.“

Když se nám spustí krev z nosu

„Doporučujeme, aby byl člověk v sedu nebo v polo sedu, aby předklonil hlavu. Při záklonu totiž dochází k zatékání krve do dutiny ústní. Člověk může krev spolykat nebo ji může i vdechnout. V předklonu stlačíte nosní křídla, a pokud máte k dispozici tamponek, strčíte jej do nosní dírky, to pomáhá. Dobré je mít doma želatinovou hubku, kterou koupíte v lékárně a strčíte do nosu. Nemusíte ji ani vyndávat, ona se vstřebá. Pokud krvácení po 5. až 10. minutách neustává, nezbývá nic jiného než zavolat 155,“ dodává Petr Novotný.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.