Nepřehledná, nebezpečná. Tak mluví lidé o zastávce MHD poblíž jihlavského vlakového nádraží

7. březen 2019 06:00

V Jihlavě, poblíž vlakového nádraží v severovýchodní části města, je zastávka MHD, která je podle mnohých nebezpečná.

Řidiči ostatních aut tam jezdí rychleji a na poslední chvíli uvidí autobus.

Auto se vyřítilo...

Právě jsem na dohled od nové zastávky. Vyjíždí z ní autobus a za ním se právě vyřítilo auto, řidič musí hodně šlapat na brzdu, aby mu nevjel do cesty, referuje z místa Zuzana Dudášová.

„Zastávka je moc blízko za zatáčkou, auta tam jedou rychle. A teď najednou vidí, že tam stojí MHD, tak to strhnou do protisměru, jenže tam jedou auta a už může být problém. Myslím si, že to tam je špatně řešeno. Bylo by potřeba to udělat nějak bezpečněji. To, co tam je, je nebezpečné jak pro řidiče, tak pro chodce. Chtělo by to změnu,“ řekly Českému rozhlasu dvě ženy.

Nebezpečí i pro řidiče

A kritika zní i z druhé strany, od řidiče městské hromadné dopravy Marka Řezáče. Podle něj znamená nebezpečí hlavně právě to, že těsně před zastávkou je zatáčka, ze které není vidět. „Je to tam nepřehledný. Je tam přechod pro chodce, chodí tam starší lidi, kteří přechází pomalu. Když jde mladík po silnici a vidí, že tam vlítne auto, tak třeba uskočí. Ale ten starší člověk prostě s tím má problém.“

„Zákon o silničním provozu hovoří jasně, že řidič musí rychlost přizpůsobit svým rozhledovým možnostem. Když tam nevidím za zatáčku, tak by tu jízdu měl přizpůsobit. A na druhou stranu si myslím, že by se před most mohla dát dopravní značka, která by upozorňovala na to, že tam je zastávka a zároveň přechod pro chodce. A možná bych tam dal i snížení rychlosti třeba na čtyřicet kilometrů v hodině,“ říká řidič.

Magistrát obnoví pruhy

Vedoucí jihlavského odboru dopravy Ján Tinka oponuje, že v inkriminovaném úseku je tolik místa, že se vedle trolejbusu vejde i nákladní auto. Lehkou potíž připouští ve špatně viditelných bílých pruzích na silnici. „Je to schváleno policií. Ale bohužel, když se to dělalo před Vánoci, tak se to vodorovné značení už asi ztratilo. V jarních měsících budeme obnovovat vodorovné dopravní značení, tím pádem se to zpřehlední a řidiči budou vědět, kudy mají jezdit.“

Odbor dopravy navíc uvažuje i o snížení rychlosti a další značce, která by upozorňovala na přechod. Musí ale získat souhlas policie.

autoři: Zuzana Dudášová , mik

Související