Není to vítězství nad horou, ale nad námi samými, vzpomíná na výstup osmitisícovky Dina Štěrbová

27. únor 2020

Původně vystudovaná matematička a historicky naše první horolezkyně, která zdolala osmitisícovku. Dina Štěrbová byla hostem Jarky Vykoupilové v dopoledním Apetýtu.

Jaké pocity člověk zažívá při zdolání vrcholu, jsou to slzy, euforie nebo smích? „Je to různé, ale většina lidí se shoduje na tom, že je to taková otočka maratonu, čeká vás totiž ještě cesta dolů. Ta skutečná radost přijde až se zpožděním, až jste v bezpečí,“ říká Štěrbová, které se osmitisícovku povedlo zdolat dvakrát. Pakistánskou horu Gašerbrum I a také Čho Oju, která leží v Himálaji na hranicích Číny a Nepálu.

„Vybavení na Čho-Oju jsem si (kromě bot) ušila nebo upletla sama, na bundu jsem měla goretexovou látku,“ vzpomíná horolezkyně, která se narodila v Bratislavě a nyní žije v Olomouci. Jak sama přiznává, nikdy nebyla profesionálním sportovcem. „Vždycky to byl doplněk mého života.“

Ve své knize popisuje historii lezení i příběhy žen, které se o zdolání nejvyšších vrcholů světa pokusily. Himalájské horolezectví začalo být úspěšné teprve po II. světové válce, když Francouzové vylezli Anapurnu. „V roce 1959 byly fantastické alpské lezkyně v čele Claude Koganovou. Zorganizovaly první samostatnou ženskou výpravu na šestou nejvyšší horu světa, která však skončila tragicky. To byla obrovská morální rána a najednou všichni odsoudili ženy, že na vrcholky hor nepatří. Než se tato bariéra rozpustila, trvalo to dalších 15 let, kdy Japonky vylezly první osmitisícovku,“ říká Štěrbová v rozhovoru.

Čím čtenáře překvapí kniha Touhy a úděl o odvážných ženách, které podlehly kouzlu vysokých hor? Proč Dina Štěrbová léta podporuje nemocnici v pákistánském Karakorumu? Poslechněte si celý rozhovor!

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související