Nemocnice Pelhřimov testuje e-neschopenky. Povinné jsou od ledna

21. listopad 2019 11:00

Nemocnice Pelhřimov začne školit své lékaře ve vystavování elektronických neschopenek. Jejich užívání bude povinné od 1. ledna.

Pelhřimovská nemocnice je jedinou krajskou nemocnicí na Vysočině, kde se systém testuje. Na začátku prosince chce své zkušenosti předat i dalším nemocnicím, řekla mluvčí nemocnice Petra Černo. Kraj za testování zaplatí asi 50.000 korun.

Elektronický podpis

Zavádění systému e-neschopenek začalo v Pelhřimově podle náměstka hejtmana Vladimíra Novotného (ČSSD) 6. listopadu. Kraj chce systém testovat včetně elektronického podpisu, jehož užívání ale povinné nebude.

„V tomto a příštím týdnu bude proškolený veškerý personál chirurgického oddělení,“ řekla Petra Černo. Následně se budou školit i pracovníci dalších oddělení. Testuje se pouze schopnost nemocničního informačního systému a aplikace České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) spolu komunikovat, žádné elektronické neschopenky se fakticky nevystavují, zdůraznila Černo. Pacienti pelhřimovské nemocnice budou tedy dál dostávat standardní potvrzení pracovní neschopnosti.

Česká správa sociálního zabezpečení

Testování určené primárně dodavatelům nemocničních informačních systémů spustila ČSSZ 1. října. Do testování e-neschopenek se zapojilo více než 30 dodavatelů, řekla mluvčí ČSSZ Jana Buraňová. Průkopníkem v testování je podle ní pražský IKEM. „Jeho postavení mezi ostatními poskytovateli zdravotních služeb je poněkud výjimečné zejména proto, že nemocniční informační systém spravuje vlastními silami, je tedy fakticky zároveň v postavení dodavatele příslušného nemocničního informačního systému,“ řekla Buraňová.

Kraj Vysočina

Kraj Vysočina hradí pouze testování, změny v softwaru platí dodavatelé informačních systémů, které nemocnice mají. „Vzhledem k tomu, že nastavení systému si vyžádala legislativní povinnost, bude aktualizace softwaru v ostatních nemocnicích provedena zdarma,“ řekla mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Elektronické neschopenky

Elektronické neschopenky měly původně fungovat už od letošního ledna. První vláda Andreje Babiše (ANO) ale chtěla projekt zrušit a připravit nový od roku 2021. Po nástupu ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) se práce na e-neschopence obnovily, spuštění se ale odložilo na leden 2020. Zaměstnavatelé pak dostali vládní příslib, že elektronické neschopenky začnou fungovat od letošního července současně se zrušením karenční doby. V provozu měl být na šest měsíců ale jen provizorní systém. Od plánu se tedy upustilo a od ledna se má spustit plná nová verze.

autor: Milan Soldán | zdroj: ČTK
Spustit audio