Nemocnice mohou od pátku běžně operovat. Některé ale z různých důvodů program zatím neobnoví

27. listopad 2020 12:40

Vláda už jim to sice od dnešního dne povolila, přesto některé nemocnice nezačnou znovu operovat pacienty, u kterých snese zákrok odklad.

Operace žlučníku, kýly nebo nezhoubných nádorů. To je krátký výčet ze zákroků, na které si budou muset pacienti v některých nemocnicích ještě nějakou dobu počkat. Je to i příklad nemocnice v Jihlavě a Třebíči.

„Není to jen o tom zahájit operativu. Musíme mít i další věci – funkční jednotku intenzivní péče (JIP), dostatek lůžek a možnost řešit případné komplikace.“ S primářem Janem Čagašem sedíme v jeho ordinace na chirurgickém oddělení nemocnice v Třebíči.

„V současnosti je JIP i oddělení ARO plné pacientů, kteří se léčí s covidem. V současnosti jsme tak schopni dělat výkony, které nesnesou odkladu, případně věci nádorové, které by odkladem vedly ke zhoršení stavu pacienta.“ Konkrétně se aktuálně jedná o 55 pacientů.

Žlučník, kýla…

Pacienti s plánovanými operacemi žlučníku, nekomplikované kýly a s nezhoubnými nádory musí ještě čekat. „Jsou to i křečové žíly.“

Otázkou je, co se stane, až nemocnice v Třebíči znovu začne operovat. Neprodlouží se čekací doby na zákroky? „To se stát může, dokonce se s tím dá počítat,“ dodal primář.

Personál

Není to je nemoc covid-19, která komplikuje začátek plánovaných operací. Je to i personál. Jeho část se totiž nakazila koronavirem nebo jsou z jiného důvodu v karanténě.

V nemocnici proto pomáhají vojáci z 22. druhé základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou. K 30. listopadu by měli končit. „Momentálně je v jednání prodloužení, řešíme to,“ dodala mluvčí nemocnice Jitka Mácová.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související