Některé umělecké školy přicházejí o své žáky. Rodiče nezřídka kdy chtějí snížit školné

7. únor 2021 06:00

Základní umělecké školy přichází o část svých žáků. Na vině je prodlužující se koronavirová výluka ve výuce.

Kvůli epidemii koronaviru musely základní umělecké školy většinu prvního pololetí vyučovat pouze distančně. To je ale třeba při výuce hry na hudební nástroj značně komplikované a mnohdy neefektivní.

Proto se někteří rodiče dožadovali snížení školného a jiní své děti rovnou odhlásili. Základní umělecké školy tak přicházejí o své žáky a to by mohlo výrazně zkomplikovat i jejich budoucí fungování.

Kytara

Čtrnáctiletá kytaristka Lucie Doležalová právě ve svém pokoji trénuje skladbu Raduš od Libora Fišera. Kvůli omezením, která od podzimu platí, si na samostudium kytarového hraní prý docela zvykla. Klasických hodin na základní umělecké škole se svou paní učitelkou totiž za poslední půlrok příliš neměla. 

„Když jsme se viděly naposledy, tak mi dala několik skladeb, protože pak jsme zrušily online hodiny z důvodu toho, že to nebylo moc efektní. Tak jsem se učila sama doma, a bylo to všechno jenom na mě,“ vypráví Lucie Doležalová, která navštěvuje pobočku Základní umělecké školy ze Světlé nad Sázavou. 

Že situace v tomto směru není zrovna ideální, připouští také její maminka Jana. Vinit z toho přímo školu ale nechce. „Situace je složitá s normální distanční výukou, natož při zájmových kroužcích.“

Školné

Také proto podle svých slov ani neuvažovala o požadavku na snížení nebo neplacení půlročních příspěvků. Jenže právě tento požadavek od jiných rodičů dost často zaznívá, jak přiznává ředitel ZUŠ ve Světlé nad Sázavou Roman Kostinec. Ten se kvůli tomu dokonce rozhodl napsat rodičům hromadný dopis.

„Měl jsem potřebu sdělit důvody a vlastně objasnit, proč nebo díky čemu základní umělecké školy fungují, protože u spousty rodičů jsem měl dojem, že si to pletou s kroužky v domovech dětí a mládeže.“

Podle ředitele totiž základní umělecké školy ze zákona školné vybírat musí a hradí si díky tomu i svůj provoz. „Vzhledem k tomu, že vybavení tříd, nákupy materiálu se hradí ze školného, tak jsem neměl jinou možnost jednak jinak, než jsem jednal.“

Někteří rodiče ale ani na objasňování příliš neslyší a své děti z výuky odhlašují. Jen za toto pololetí prý škola přišla asi o 30 žáků. To ale může mít podle Romana Kostince neblahý vliv na budoucí fungování. V případě většího propadu příjmů ze školného by totiž mohlo dojít i na propouštění kantorů nebo osekávání výuky.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související